De heer Frans Nauta

 
 
Curriculum Vitae

sprekers & Inleiders

Frans Nauta (1966) is een innovator. Hij werkt als coach van startups, schrijver, spreker en adviseur. Zijn belangrijkste projecten spelen zich op het moment af bij&#160 Climate-KIC Entrepreneurship en TKI Wind op Zee. Frans is als deputy director verantwoordelijk voor de Climate-KIC Accelerator,  het grootste accelerator programma voor clean tech startups ter wereld. Voor het TKI Wind op Zee leidt hij de Community of Practice. Les geeft hij in de Climate-KIC business school over de thema’s clean tech, innovatie en entrepreneurship.

Eerder was hij onder andere oprichter en voorzitter van denktank Stichting Nederland Kennisland (KL), de leidende Nederlandse denktank op het gebied van de kenniseconomie en lector Innovatie aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Hij was ook de eerste secretaris en lid van het Innovatieplatform, onder voorzitterschap van de Minister-president. Over zijn Haagse ervaringen bij het Innovatieplatform schreef hij het boek Het Innovatieplatform; innoveren in het centrum van de macht.

Als adviseur heeft hij de afgelopen jaren onder andere gewerkt voor de ministeries van Algemene Zaken, Binnenlandse Zaken, Economische Zaken, OCenW en VROM, voor de provincies Zuid-Holland, Overijssel, Gelderland en Drenthe en voor steden als Amsterdam, Delft, Den Haag, Eindhoven en Vlissingen. Daarnaast werkt hij regelmatig met bedrijven, zoals Apple, ING, KPN, Logica CMG en Shell. Het verbindende element in al dit werk is dat het altijd draait om verandering en vernieuwing. In zijn werk als onderzoeker heeft hij onder andere studie gedaan naar voorbeelden van een slimme overheid in Australië, België, Canada, Denemarken, Duitsland, Engeland, Finland, Japan, Nederland, Nieuw Zeeland, Singapore, de VS en Zweden.

Frans Nauta was eerder onder andere beleidsmedewerker bij de Milieudienst van Amsterdam, ICT-trendwatcher bij Atos-Origin, onderzoeker voor de WRR naar het gebruik van toekomstverkenningen binnen de overheid en bestuurder van de Amsterdamse arthouse bioscoop Kriterion. Hij startte zijn professionele leven in 1989 als wethoudersassistent in Amsterdam. Als politicoloog en bestuurskundige (UvA) richtte hij zin in zijn Master studie op het gebruik van toekomstverkenningen, met name de rol van de computer als ‘moderne ziener’ (1996). Daarnaast heeft hij een Bachelor Milieuhygiëne van de Landbouwuniversiteit van Wageningen (1986).

Maatschappelijk is hij actief als bestuurder en toezichthouder. Hij is op het moment voorzitter van de Raad van Toezicht van Khan Academy Nederland en lid van de Raad van Toezicht van het Nederlands Jeugd Instituut. Hij was eerder lid van de Sirius-beoordelingscommissie van het Platform Bèta Techniek, voorzitter van de Adviescommissie Klimaat van de provincie Noord-Holland, bestuurlid van de VPRO, voorzitter van stichting Cybersoek en lid van de Raad van Advies van StudioK.

.