R. Baan

 
 
Curriculum Vitae

sprekers & Inleiders

Rob Baan, (03-05-56, Haarlem) woont in Enkhuizen, is getrouwd en heeft vier kinderen. Hij is zoon van een politiebrigadier en komt uit een familie waarin zeevaart en landbouw een rode draad vormen. Na wat zeereizen, op jonge leeftijd, heeft hij de Hogere Landbouw School, richting agrarische bedrijfskunde, afgerond. Hier kreeg hij de smaak te pakken van de boeiende en belangrijke Nederlandse zaadindustrie. Voor een van de grootste bedrijven, Sluis & Groot (het huidige Syngenta), heeft hij gedurende 22 jaar, in meer dan 70 landen, in de tuinbouw gewerkt. Markten ontwikkelen en bedrijven oprichten in oorden als China, India en Midden-Oosten behoorden tot zijn activiteiten.

Tegen de eeuwwisseling zocht één van zijn klanten, Gerrit Koppert, een directeur voor diens onderneming in Monster. Rob stapte hier in en na twee jaar, in 2002,nam hij de kwekerij van exclusieve microgroenten over. Sindsdien is Rob actief met zijn eigen bedrijf, Koppert Cress. In dit bedrijf maakt hij inspirerende microgroenten met als doelgroep de topchefs in de wereld. Zijn boodschap is om met smaak, innovatie, kleur, geur en decoratiewaarde partner te zijn in de topkeuken. In het door Rob geïntroduceerde marketing concept ligt de focus op de gastronomie, het eind van de keten. Zijn passie voor bijzonder eten en 22 jaar internationale reiservaring kwamen hier goed van pas. Het assortiment is sinds de overname van vijf soorten naar meer dan vijftig gegroeid. Koppert Cress is marktleider en staat aan de vooravond van nog veel meer innovaties.

In de loop der jaren heeft Rob Baan met Koppert Cress vele prijzen in ontvangst mogen nemen:

• Ranking the Grower: Meest Duurzame Ondernemer 2011, categorie groenten divers
• Inspiration Award 2010 voor de meest inspirerende Westlander
• Wine Professional Diamond Award 2010
• Ondernemersprijs Haaglanden 2009
• Versmarketeer: Vers Top 100 2008
• Fresh & Cash Award 2007
• Man van het Jaar in de AGF 2006
• Gastro Innovations Preis 2006 (Intergastra)
• AGF Innovatieprijs 2001
• Drie keer werd de AGF Innovatie Award overhandigd (2 keer voor Koppert Cress en 1 x voor 24Kitchen.Deze prijs wordt toegekend door een jury van vakgenoten in de Nederlandse groente industrie.)
• ‘Honourable member of les Amis Saisonnier’ door Culinaire Saisonnier
• ‘Premo Internacional Martiko a la callidad del producto’ (‘Lo Mejor de la Gastronomia’ inSan Sebastian)

Sinds 2007 heeft Koppert Cress een vestiging op Long Island, New York. Er zijn plannen om een eigen vestiging in Japan te starten. Sinds 2010 heeft Koppert Cress in Monster één van de meest moderne en duurzame productiekassen ter wereld, met "state of the art" LED verlichting, warmteopslag in de bodem en wind- en zonne-energie. Naast activiteiten voor Koppert Cress is Rob Baan ook actief op andere gebieden. Hij is mede-initiatiefnemer van de kookzender 24Kitchen, die gezonde voeding bij de consument wil stimuleren. In juni 2012 was Rob spreker tijdens TEDX Binnenhof.