Sprekers en inleiders

Meest recente sprekers en inleiders 2019

Marjan van Loon

Shell bevindt zich in het hart van de discussie over het klimaat met al haar activiteiten op het gebied van olie, gas en petrochemie en de verkoop en distributie van verwante producten. Met haar wereldwijde aanwezigheid heeft Shell een beeldbepalende rol en verantwoordelijkheid. Shell Nederland heeft zijn steun uitgesproken voor het Klimaatakkoord. President-directeur Marjan van Loon zegt dat het akkoord “pittige opgaven” bevat om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. “Maar dat houdt ons niet tegen. We willen aan de slag”, zegt Van Loon. Ze noemt het klimaatakkoord heel belangrijk voor de energietransitie (12 sep jl. De Volkskrant.) Daar liggen bedreigingen en kansen; hoe gaat Shell die verzilveren en wat betekent dat voor de Shell organisatie? Hoe pakt Marjan van Loon door op de opgave die er ligt, welke dilemma’s ontstaan er en wat betekent dat voor haar in haar rol als aanvoerder van het Nederlandse bedrijf?

Rob van Wingerden

‘Het doel van onze onderneming is duidelijk: een duurzame omgeving creëren die het leven van mensen verbetert.’ Duurzaam voor alle stakeholders te meten in people, planet en profit (jaarrapport 2018.) En hoe doet een ‘bouwbedrijf’ dat? Want er liggen ambitieuze doelstellingen voor Nederland op het gebied van woningbouw en infrastructuur. Tegelijkertijd vraagt de samenleving om besparing in de bebouwde omgeving en de impact van bouwactiviteiten op de omgeving. Hoe kun je die doelen met elkaar verenigen, welke keuzes maak je dan en hoe werkt dat door in de organisatie die al veel verandering op zich af ziet komen in de vorm van technologie en ontwikkelingen in de markt? Rob van Wingerden neemt ons mee in zijn ervaring en waarneming.

Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten Generaal Martin Wijnen

Wijnen kwam in 1989 van de KMA. In zijn loopbaan vervulde hij verschillende functies als commandant en was betrokken bij een scala aan missies. Zo had hij de leiding over een mijnenruim- en trainingsteam in Cambodja en werkte hij tijdens de IFOR-missie op de Balkan.

Missies
Wijnen behaalde onder meer de titel Master of Military Art and Science (MMAS). Dat gebeurde in het Amerikaanse Leavenworth, Kansas. Hij volgde daar de US Army Command and General Staff Officers Course. Voor Defensie keerde hij nog een keer terug naar de Verenigde Staten. Vanuit Tampa, Florida was hij vanuit het US Central Command betrokken bij de missie in Afghanistan. In 2009 werd hij zelf uitgezonden naar dit Aziatische land en werd gestationeerd in het zuidelijke Kandahar. Sinds 28 januari 2016 werkte de Enschedeër in Utrecht als Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten na twee jaar het commando te hebben gevoerd over 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte. Deze week is bekend geworden dat generaal Wijnen benoemd wordt tot Commandant der Landstrijdkrachten.

Siete Hamminga

Siete Hamminga is oprichter en CEO van Robin Radar Systems dat radarsystemen ontwikkelt voor het volgen van kleine doelen. Hun vogelradars staan inmiddels op luchthavens als Schiphol, Fraport, Berlijn en Copenhagen maar worden ook toegepast in windmolenparken door heel Europa. In 2014 kwam daar het detecteren van drones bij. Zo waren het Nederlandse radars die de G7, G20 en NATO summit beschermden tegen drones. www.robinradar.com behoort inmiddels tot de 25 snelst groeiende high tech bedrijven van Nederland.

Siete is een high-tech ondernemer gericht op het vermarkten van innovatie. “Technische afkortingen omzetten in sexy proposities” dat is zijn passie. Hij studeerde Technische Bedrijfskunde aan de Universiteit Twente en studeerde af in Silicon Valley. Aansluitend schreef hij een boek genaamd ‘Beyond the Hype’ over hoe het topmanagement van Nederlandse multinationals aankeek tegen ebusiness nu de hype voorbij was. Voorafgaand aan zijn succes met Robin Radar, startte hij Waleli: een bedrijf dat al in 2001 een intercom op de markt bracht die de voordeur met je mobiele telefoon verbond. Dat was 15 jaar te vroeg; afgelopen jaar kocht Amazon een bedrijf met eenzelfde product “Ring” voor 1.000.000.000 dollar. Timing is everything.

Herman Pleij

Jarenlang waren vier Amsterdamse wereldmusea wegens verbouwing gesloten. Dat vond iedereen stom. Maar niemand kon er iets aan doen – ‘daar ga ik niet over’ is al eeuwenlang het motto van de BV Nederland. En ze zijn toch weer open? Nou dan. Toch is Nederland juist door gebrek aan leiderschap en zwak centraal bestuur al meer dan vijf eeuwen ongekend welvarend. De horizontale samenleving nodigt ieder uit het zijne van alles te zeggen, wat resulteert in een enorme ideeënrijkdom. We zijn ook uitermate bedreven geraakt in het bereiken van compromissen en draagvlakken. Maar spruiten zulke gedragsvormen vanzelf voort uit de nederzettingsgeschiedenis of zijn ze door ons gecreëerd? Het poldermodel komt toch niet uit de lucht vallen? En gaat het eigenlijk nog wel goed? Traag bestuur, veel regels, ontduiken van verantwoordelijkheid, managementcultuur, gebrek aan coördinatie en controle op de uitvoering van beleid dreigen ons welvaartsmodel te smoren. Een verkenning van de cultuurhistorische achtergronden kan meer inzicht geven. Of maakt iedereen dat zelf wel uit?

Herman Pleij is hoogleraar middeleeuwse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 2014 verscheen van hem Moet kunnen / op zoek naar de Nederlandse identiteit. Herman Pleij heeft een bijzondere belangstelling voor de cultuurhistorische achtergronden van de nationale identiteitsvorming.

Zijn verhalen zijn herkenbaar, verrassend, onthullen wat ons beweegt en werken altijd op de lachspieren. Hij is een veel gevraagd gast bij tv-programma’s zoals De Wereld Draait Door. Zijn keurmerk op tv is om op een bevlogen manier actuele zaken aan de orde te stellen.

Thema’s:
– Moet kunnen / op zoek naar de Nederlandse identiteit
– 100 jaar reclame
– Vijf eeuwen welvaart en hoe ziet de 21e eeuw eruit?
– Kenmerken van het Nederlandse ondernemerschap
– Onderwijs en opvoeding
– Kunst moet liegen

Martijn Lopes Cardozo

Martijn Lopes Cardozo is de CEO van Black Bear, een bedrijf in de circulaire economie dat hoogwaardige materialen uit banden aan het einde van de levensduur haalt.

Hij is een serial entrepreneur van de Amerikaanse westkust en heeft een aantal succesvolle bedrijven in software, mobiele en digitale media gebouwd. Nadat hij terugkeerde naar Nederland besloot hij om zijn energie te richten op de overgang van de wereld van een “take, make, dispose” lineaire economie naar een circulaire economie waarin materialen kunnen worden gerecycled en hergebruikt.

Martijn: “Voor elke installatie die we bouwen, besparen we meer CO2 dan 1 miljoen bomen kunnen verbruiken – een enorm positief milieuvoordeel”.

Hij is een veelgevraagd spreker, waaronder bij TEDex en Start-up fest Europe, waar hij direct na Tim Cook van Apple werd gepresenteerd. Meest recent werd Black Bear geselecteerd als het enige Cleantech 100-bedrijf in Nederland en eerder was het de tweede ronde voor de Circulars, de Circular Economy-prijs van het World Economic Forum. Hij is ook bestuurslid van Circle Economy, een coöperatie met als doel om de overgang naar de circulaire economie te versnellen door praktische en schaalbare oplossingen te vinden.

Martijn heeft een MSc-diploma Technische Natuurkunde van de Technische Universiteit Delft en een MBA van de Harvard Business School. Hij is gelukkig getrouwd en trotse vader van drie zonen en houdt ervan om tijd door te brengen in de natuur.

Dimitri de Vreeze

Dimitri de Vreeze (1967, Nederlands) studeerde bedrijfseconomie aan de Universiteit van Groningen (Nederland) en behaalde zijn post doctoraal Chartered Controlling aan de Universiteit van Maastricht.

Dimitri kwam in 1990 bij DSM werken in Finance bij DSM Fine Chemicals. Na verschillende functies in Finance stapte hij over naar het verkoop management en kreeg hij steeds uitgebreider verantwoordelijkheden, waaronder die van Global Business Manager Sizing & Binders in Italië. In 2002 werd hij Business Director Composite Resins Europe, gevestigd in Zwitserland.

Hij vervolgde zijn carrièrre in de business group DSM Resins & Functional Materials. Dimitri was Business Unit Director Coating Resins tussen 2005 en 2007 en Business Unit Director NeoResins tussen 2007 en 2010. In 2010 werd hij Business Group Director DSM Resins.

Dimitri werd lid van de Raad van Bestuur in september 2013. Zijn huidige termijn eindigt in 2021. Binnen DSM is Dimitri verantwoordelijk voor DSM’s Materials-cluster, bestaande uit DSM Engineering Plastics, DSM Dyneema en DSM Resins & Functional Materials. Hij houdt ook toezicht op DSM’s activiteiten in Nederland en Azië en is verantwoordelijk voor Group Sourcing en voor Operations and Responsible Care.

Commissariaten en nevenfuncties:

• Voorzitter Raad van Commissarissen DSM Nederland
• Chair Sustainability Advisory Forum, lid van het Directiecomité, lid van de Raad van CEFIC
• Bestuurslid ChemicaInvest
• Bestuurslid DSM Sinochem Pharmaceuticals (DSP)
• Bestuurslid “Fonds voor de topsport” (NOC * NSF; Nederlands Olympisch Comité Fonds voor topsport)
• Lid van de Raad van Commissarissen van Sanquin
• Ledenadviesraad ECP (Electronic Commerce Platform Nederland)
• Bestuurslid Young Captain Foundation

David Knibbe

David startte in 1998 bij ING en bekleedde daar diverse functies in binnen- en buitenland op het gebied van inkomen, schade en investeringen. Vanaf 2014 is hij CEO van Nationale Nederlanden en lid van het operating committee van NN Group. Hij leidt de integratie van NN en DeltaLloyd na de acquisitie van die laatste.

Naast zijn werk voor NN is hij lid van het bestuur van VNO NCW, Voorzitter van het verbond van Verzekeraars en lid van de raad van toezicht van de Johan Cruijff foundation (logisch, want hij voetbalt graag in zijn vrije tijd!)

Wim van Saarloos

Zijn bestuursfunctie combineert hij met onderzoekswerk en het geven van onderwijs aan de Leidse universiteit. Wim van Saarloos (1955) houdt zich als theoretisch natuurkundige vooral bezig met gecondenseerde materie. Hij studeerde aan de Technische Universiteit Delft. Na zijn promotie aan de Universiteit Leiden in 1982 trad hij in dienst bij AT&T Bell Laboratories in de Verenigde Staten als onderzoeker op de afdeling Materials Science. Na zijn onderzoek aan de Universiteit van leiden wordt hij in 2009 fulltime directeur van de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM). Wim van Saarloos was oprichter en lange tijd (1997-2009) directeur van het Lorentz Center in Leiden, een internationaal instituut dat wetenschappelijke workshops organiseert. Ook was hij voorzitter van de commissie die in 2007 het nationale Sectorplan Natuurkunde opstelde. Van Saarloos ontving de Descartes-Huygensprijs en de Physicaprijs voor zijn onderzoek op het gebied van zachte gecondenseerde materie en patroonvorming. Hij is bekend om zijn onderzoek naar de propagatie van fronten in instabiele toestanden, waarover hij in 2003 in Physics Reports het gezaghebbend artikel Front propagation into unstable states (pdf) publiceerde.

Robbert Otto

Hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid EUR, oprichter van o.a. Urgenda, Drift en Zorgeloos.

Hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid EUR, oprichter van o.a. Urgenda, Drift en Zorgeloos Robert Otto is in augustus 2015 toegetreden tot de Raad van Bestuur. De heer Otto studeerde Rechten aan de Universiteit Leiden. Na zijn studie begon de heer Otto in 1992 zijn loopbaan bij ING. In zijn laatste functie bij de bankverzekeraar was hij verantwoordelijk voor ING Verzekeringen en Postbank Verzekeringen. Na een periode van twee jaar als CEO van OHRA werd de heer Otto in 2010 algemeen directeur van de commerciële divisie van Delta Lloyd. Medio 2013 maakte hij de overstap naar Achmea, waar hij voorzitter werd van de divisie Schade & Inkomen. Binnen de Raad van Bestuur zijn zijn kernverantwoordelijkheden de bedrijfsonderdelen Centraal Beheer, Interpolis, Schade & Inkomen, Marktstrategie, Divisie Internationaal en Corporate Relations. Naast zijn functie bij Achmea is de heer Otto o.a. bestuurslid bij Thuiswinkel.org, bestuurslid AMICE, voorzitter van het Sectorbestuur Schade van het Verbond van Verzekeraars en voorzitter van de Raad van Commissarissen van Hagelunie en InShared. Ook is de heer Otto lid van de Raad van Commissarissen van Achmea Schadeverzekeringen NV.

Jim Stolze

Schrijver en oprichter van TEDXAmsterdam. Jim Stolze is schrijver en ondernemer. Met zijn bedrijf Aigency levert hij oplossingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) aan onder andere Heineken, Talpa, Gemeente Amsterdam en het Ministerie VWS. In zijn nieuwste boek ‘Algoritmisering, wen er maar aan’ deelt hij zijn ervaringen én breekt hij een lans voor een praktische benadering van ethische dilemma’s die samenhangen met kunstmatige intelligentie. Een voorbeeld hiervan is de lancering van de Nationale AI-Cursus. Inmiddels hebben meer dan 6000 Nederlanders hieraan online deelgenomen. Van 2009 – 2016 was hij ambassadeur voor TED.com. In die hoedanigheid was hij initiator, presentator of adviseur van tientallen TEDx bijeenkomsten in Europa, het Midden Oosten en Aruba.

Arjan Erkel

Cultureel antropoloog en oud-medewerker van de internationale hulpverleningsorganisatie Artsen zonder Grenzen.

Arjan is geboren en getogen in Rotterdam. Hij groeide op in een hecht en warm gezin met nog twee broers en een zus. Hij voetbalde in zijn jeugd bij Alexandria’66 en bokste bij de bekende Rotterdamse boksschool Theo Huizenaar. Na zijn middelbare school heeft hij een jaar logistiek management gestudeerd maar volgde daarna zijn hart en ging culturele antropologie studeren aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn afstudeeropdracht deed hij in opdracht van Artsen zonder Grenzen in een vluchtelingenkamp in Noord Oeganda. Na zijn studie wilde hij dolgraag terug naar het veld om nog meer van de wereld te zien, mensen in nood te helpen en samen te werken met internationale collega’s. Maar was er wegens gebrek aan rampen geen werk te vinden in de noodhulp. Na een korte tijd bij Robeco belde AZG of hij wil voor hun naar het veld toe wilde en zo belandde hij in Tajikistan waar hij bijna twee jaar als logistiek manager werkte. Hij leerde Russisch en ontmoette zijn latere vrouw Amina. Na nog drie missies in Uzbekistan, Tajikistan en Sierra Leone kon hij als country manager Rusland aan de slag. Een mooie carrière stap om als 32 jarige in het grootste land van de wereld te gaan werken in een van de meest gevaarlijke plekken die er bestond. Helaas werd Arjan slachtoffer van een ontvoering. Maar gelukkig overleefde hij deze zware tijd. Na zijn ontvoering neemt Arjan eerst wat rust om bij te komen. Na een half jaar begint hij aan zijn boek Ontvoerd dat uiteindelijk een bestseller wordt waarvan er al meer dan 70.000 van zijn verkocht. Al snel wordt hij geboekt als motivational speaker. Met zijn overlevingsverhaal inspireert velen om ook in beweging te komen om hun leven te veranderen of te verbeteren. In 2006 trouwt Arjan met zijn Dagestaanse vrouw Amina en vieren zij de geboorte van Anna Sophia Doctors Without Borders helps people who are in need and need medical help. Regardless of their race, political opinion or religion. In 2007 schrijft hij het boek Samir. Het gaat over de vraag waarom jongeren radicaliseren en zich aangetrokken voelen tot de jihad. Hij volgt in zijn boek het leven van een tot terrorisme veroordeelde jongere in zijn zoektocht en strijd. Dit als waarschuwing voor wat de samenleving nog te wachten zou staan. Daarnaast richt hij samen met Yolanthe Cabau, Evelien Hölsken en Roelof van Laar de stichting Free a Girl op. De stichting bevrijdt minderjarige meisjes uit de seksindustrie. In 2010 volgt zijn derde boek Generatie YEP over de opkomende groep van geslaagde allochtone jongeren die deel gaan uitmaken van het establishment en de kansen die dat met zich meebrengt. In 2011 en 2012 komen Arabella en Adriana hun gezin verblijden. Stichting NINTES Amsterdamsestraatweg 5 1411 AW Naarden info@nintes.nl Naast spreken richt Arjan zich met collega’s meer en meer op interventies bij bedrijven met workshops en bijvoorbeeld prisonday. https://www.letsbundl.com/event/prison-day-arjanerkel/ Voor de EO, een Nederlandse omroep, mag hij in 2016 6 afleveringen van de serie Vreemde Tralies presenteren. Het gaat over Nederlandse gevangen die in het buitenland in de gevangenis zitten opgesloten. In 2017 opent Arjan samen met Amina het guesthouse De Hofboog onder het langste monument van Nederland, de Hofpleinlijn, in Rotterdam. Vanaf eind 2017 tot 2020 is Arjan samen met Jan Wilm Tolkamp, de laatste gitarist van de popgroep Normaal te zien in theaters door heel Nederland.

Goof Hamers

Ik ben een onconventionele, wat tegendraadse, maar wel heel succesvolle CEO. Ik heb bij een aantal bekende Nederlandse, sterk internationaal opererende, hightech, projectbedrijven een forse en snelle turn-around gerealiseerd, met als belangrijkste succesformule: het enthousiasmeren en motiveren van een steeds groter deel van de organisatie voor de uitdagende doelstellingen, zodat ze er zelf en-masse “voor gingen”. Ik heb altijd sterk aan de buitenkant, dicht tegen de markt, geopereerd om van daaruit de organisatie aan te sturen. Mijn stijl is hands-on en sterk persoonsgericht.

Sprekers en Inleiders 2018

Henk Hagoort

Henk Hagoort (1965) is sinds 1 september 2016 collegevoorzitter. Binnen het CvB behartigt hij de portefeuilles onderwijs, marketing en communicatie, beleid & kwaliteit, internationalisering en medezeggenschap. Daarnaast is Henk portefeuillehouder voor de domeinen “Bewegen en Educatie”, “Gezondheid en Welzijn” en “Windesheim Flevoland”. Henk studeerde geschiedenis en was van 1 juni 2008 tot 1 september 2016 voorzitter van de Raad van Bestuur van NPO. Van 2000 tot 2008 was hij werkzaam als directeur van de Evangelische Omroep. Binnen deze omroep werkte hij van 1993 tot 2000 als afdelingshoofd informatieve programma’s en was hij lid van het managementteam. Voordat hij bij de EO in dienst kwam, werkte Henk als docent en onderzoeksmedewerker Middeleeuwse Geschiedenis aan de Evangelische Hogeschool en Driestar, en als toegevoegd docent Middeleeuwse Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht.

Fons Trompenaars

Fons Trompenaars studeerde economie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en behaalde later een Ph.D. van Wharton School, University of Pennsylvania, met een proefschrift over verschillen in concepties van organisatiestructuur in verschillende culturen. Hij ervaart culturele verschillen uit de eerste hand thuis, waar hij opgroeide en zowel Frans als Nederlands sprak, en later op zijn werk met Shell in negen landen. Fons kwam in 1981 bij Shell en stapte over naar de personeelsafdeling voor Shell in Rotterdam. Vanaf 1985 werkte hij in functieclassificatie en managementontwikkeling bij de Shell Research Laboratories in Amsterdam. In 1989 richtte hij het Centre for International Business Studies op, een advies- en opleidingsorganisatie voor internationaal management. Sinds 1998 zijn zij actief als Trompenaars Hampden-Turner. Fons Trompenaars heeft gewerkt als consultant voor Shell, BP, ICI, Philips, Heineken, TRW, Mars, Motorola, General Motors, Nike, Cable and Wireless, CSM en Merrill Lynch. Fons schreef Riding the Waves of Culture, Understanding Cultural Diversity in Business. Van dit boek werden meer dan 120.000 exemplaren verkocht en werd vertaald in het Frans, Duits, Nederlands, Koreaans, Deens, Turks, Chinees, Hongaars en Portugees. Hij is co-auteur van Seven Cultures of Capitalism, Building Cross-Cultural Competence and 21 Leaders for the 21st Century with Charles Hampden-Turner. Onlangs publiceerde hij Riding the Whirlwind, een dynamische nieuwe kijk op creativiteit en innovatie. Fons heeft een artikel geschreven met Peter Woolliams getiteld “Lost in Translation” met betrekking tot cultuur en falen, dat werd gepubliceerd in de online uitgave van de Harvard Business Review van april 2011.

Barbara Baarsma

 • directeur kennisontwikkeling Rabobank, eindverantwoordelijk RaboResearch (directievoorzitter Rabobank Nederland)

Barbara Baarsma is directeur Kennisontwikkeling bij de Rabobank en eindverantwoordelijk voor RaboResearch. In die hoedanigheid ontwikkelt zij de Rabobank-brede kennisagenda en de inrichting van de kennisorganisatie. Naast haar werk bij de Rabobank is Barbara Baarsma hoogleraar marktwerking en mededingingseconomie aan de Universiteit van Amsterdam en Kroonlid bij de Sociaal Economische Raad (SER). Ook is zij lid van de Monitoringcommissie Corporate Governance. Verder is Barbara lid van de Jury Nationaal Icoon en de Raad van Advies DNB Academie. Voor haar overstap naar de Rabobank was zij directeur van SEO Economisch Onderzoek en vervulde zij verschillende nevenfuncties. Tot aan haar overstap was zij lid van de Raad van Commissarissen van Loyalis NV, Espria en Aon Groep Nederland bv, lid van het bestuur van de Stichting Preferente Aandelen Kas Bank en lid van de Advisory Board Responsible Investment bij PGGM. Daarvoor was zij commissaris/intern toezichthouder bij Woonzorg, St. Elisabeth Twee Steden Ziekenhuis, BNN, en lid van de audit committee van FNV Bondgenoten.

Marc Hendrikse

Marc Hendrikse is CEO van de NTS-Group. In 2005 startte hij bij Te Strake en heeft hij dat bedrijf in 5 maanden tijd tot een fusie met branchegenoot Nebato geleid. Tot eind 2007 was hij COO van de nieuw gevormde NTS-Group en vanaf 1 januari 2008 is hij CEO. Voor zijn tijd bij NTS heeft Marc Hendrikse veel ervaring opgebouwd in de automotive industrie, met management posities bij DAF Trucks en als directeur bij touringcar bouwer BOVA. Voor die bedrijven leefde en werkte hij een langere periodes in Ivoorkust, Duistland en Frankrijk. Naast zijn positie bij NTS is Marc Hendrikse boegbeeld van de Topsector High Tech Systemen en Materialen en als mede initiatiefnemer en bestuurslid betrokken bij de coöperatie Brainport Industries, die de toeleveranciers in de hightech industrie verbindt. Ook is hij lid van het bestuur van de Stichting Brainport en zet hij zich al jaren in voor het opleiden van jongeren in de techniek, o.a. als voorzitter van de Raad van Toezicht van Fontys Hogescholen.

Prof. Tom Heskes

Prof. Tom Heskes doet onderzoek naar kunstmatige intelligentie, machinaal leren en data science. Hij maakt gebruik van kansrekening en statistiek om nieuwe data science methoden te ontwikkelen en beter te begrijpen. Causaliteit, hoe oorzaak en gevolg te achterhalen uit “big data”, heeft hierbij speciaal zijn interesse. De ontwikkelde technieken worden ingezet binnen allerlei projecten, met name binnen de medische wereld, neurowetenschappen en bioinformatica. Tom Heskes heeft als voormalig directeur van een spin-off bedrijf uitgebreide ervaring met praktische toepassingen van kunstmatige intelligentie en machinaal leren. Hij is daarnaast nauw betrokken bij de master specialisatie Data Science.

Eelco Hoekstra

Eelco Hoekstra werd op jonge leeftijd verantwoordelijk voor de LatijnsAmerikaanse divisie van Vopak. Ook nam hij daarna de Aziatische divisie van de tankopslagspecialist (waaronder ook Australië valt) onder zijn hoede. De terminals in die landen zijn goed voor 22 procent van de totale opslagcapaciteit van het bedrijf. Eelco Hoekstra is op 11 november 2010 benoemd tot lid van de Raad van Bestuur tijdens de BAVA. Per 1 januari 2011 is hij benoemd door de Raad van Commissarissen als Voorzitter van de Raad van Bestuur bij Vopak.

Jan Joost Bosman

Studeerde Bedrijfskunde aan de Universiteit Nyenrode met specialisatie Marketing management. Heeft gewerkt in diverse leidinggevende functies bij onder andere L’Oréal Group, Villeroy & Boch en Verosol. Sinds 2016 is Bosman in dienst bij Koninklijke Auping waar hij in januari 2018 werd aangesteld als Algemeen Directeur. Hij bouwde zijn ervaring op in (productie) bedrijven met sterke A-merken met specialisatie op het gebied van strategie, merk en organisatie structuur.

Gerard van Olphen

Drs. Gerard van Olphen RA (1962) is voorzitter van de raad van bestuur van APG Groep N.V. sinds 9 maart 2016

Voordat hij in dienst trad bij APG was hij korte tijd voorzitter van de raad van bestuur van Vivat Verzekeringen (tot september 2015). In 2013 werd hij door het Ministerie van Financiën gevraagd om voorzitter van de raad van bestuur van SNS Reaal te worden. Hij voltooide succesvol de herstructurering van dat bedrijf. In de 28 jaar daarvoor vervulde Gerard van Olphen diverse (leidinggevende) posities in de financiële sector. Van 2002 tot 2013 was hij Chief Finance & Risk Officer bij Achmea, waar hij in 2008 ook werd aangesteld als vicevoorzitter van de raad van bestuur. Verder was Van Olphen CFO bij NIB Capital, CEO bij NIBC Asset Management, Chief Finance & Risk Officer en Manager Financiële Informatie bij Reaal Verzekeringen. Hij begon zijn carrière bij Amro Bank als EDP-auditor.

Gerard van Olphen studeerde Economie aan de Rijksuniversiteit Groningen en is afgestudeerd in de Bedrijfseconomie. Aansluitend voltooide hij in Groningen zijn postdoctorale opleiding tot registeraccountant.

Gerard van Olphen heeft drie nevenfuncties. Hij is lid raad van toezicht Hartstichting. Daarnaast is hij voorzitter van de taakgroep Financiering van het Klimaatberaad en lid van de raad van toezicht bij Netspar. Eerder was Van Olphen ook in diverse rollen actief voor European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA), Insurance Europe en het Verbond van Verzekeraars.

Bereid tijdens het voorgerecht met buurman / buurvrouw jouw vragen aan Gerard van Olphen voor!

Michiel Eielts

Managing Director, Equinix Benelux Michiel Eielts joined Equinix in 2009 and is Managing Director of the Benelux Business which includes data centers in Amsterdam, Enschede and Zwolle as well as the Dutch Managed Services Business. He has more than 20 years’ experience in the Dutch IT and telecom industry. Before joining Equinix, Michiel worked at Nedstat, a European web performance and monitoring organization, where he was Vice President of Business Development. He was also responsible for the development and management of business alliances across Europe. Earlier in his career, Michiel held various commercial and managerial roles at KPN, after which he moved on to Telfort to take a seat on the Board of Directors. He also worked as Managing Director at BSC (a subsidiary of Essent). Michiel studied Artificial Intelligence at Utrecht University and did an MBA at Erasmus University Rotterdam.

Maurice Oostendorp

Maurice Oostendorp (1956) is Chief Executive Officer van de Volksbank. Voordat Maurice Oostendorp bij de Volksbank in dienst kwam, vervulde hij verschillende functies bij coöperatie VGZ en ABN AMRO, waaronder die van Chief Financial Officer en lid van de Raad van Bestuur bij coöperatie VGZ en directeur General Group Finance bij ABN AMRO. In 2013 werd Maurice benoemd tot CFO van SNS REAAL. In 2015 is hij in het kader van de ontmanteling van SNS REAAL benoemd tot CEO van de Volksbank en afgetreden als CFO van SNS REAAL. Naast zijn werkzaamheden bij de Volksbank is hij lid van de Raad van Commissarissen van de Nederlandse Waterschapsbank (NWB), lid van de Raad van Advies van Women in Financial Services (WIFS) en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Sprekers en Inleiders 2017

Marjolein ten Hoonte

Mr Marjolein ten Hoonte is directeur Arbeidsmarkt en MVO bij Randstad Groep Nederland. Marjolein kan bogen op 20 jaar ervaring binnen het werk- en onderzoeksgebied arbeidsmarkt vanuit diverse rollen op directieniveau. In haar functie analyseert zij trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en onderhoudt zij nauwe contacten met zowel werkgevers- als werknemersorganisaties, de politiek en het bedrijfsleven. Daarnaast geeft zij regelmatig colleges, is Member of the Advisory Board voor de Webster University, lid van de commissie arbeidsmarktpolitiek VNO-NCW, bestuurslid stichting Champs on Stage, bestuurslid van Stichting Axios AJAX Challenge, bestuurslid Stichting Management Studies (SMS), lid Raad van Advies Arbeidsmarktlab; lid Adviesraad van het Human Capital Netwerk (HCNetwerk) Noord-Holland van VNO-NCW; lid Comité van aanbeveling bij Digitale Overheid en lid Raad van Toezicht CINOP.

Linda Kool

Linda werkt sinds april 2012 als senior onderzoeker bij het Rathenau Instituut. Ze houdt zich bezig met verschillende maatschappelijke vraagstukken op het gebied van Informatie en Communicatietechnologie (ICT) zoals RFID, biometrie, sociale media, behavioural advertising en Ambient Intelligence. Linda studeerde Sociale Wetenschappelijke Informatica aan de Universiteit van Amsterdam en heeft een Master in European Studies of Society, Science and Technology aan de Universiteit van Maastricht en Oslo. Ook heeft ze een propedeuse Artificiële Intelligentie. Vanaf 2006 werkte ze bij de onderzoeksorganisatie TNO. Daar hield ze zich bezig met de maatschappelijke impact van ICT en in het bijzonder op vraagstukken rondom privacy en ICT innovaties (zoals sociale media en het toekomstig internet) en onderzocht ze hoe nieuwe ICT-diensten privacyvriendelijk kunnen worden vormgegeven.

Jan Albers

Jan Albers is per augustus 2016 benoemd tot bestuursvoorzitter (CEO) van Koninklijke Ten Cate bv. Hij studeerde Technische Bedrijfskunde aan de TU in Eindhoven. Hij werkte van 1980 tot 1997 bij Philips in vele verschillende (senior) management posities met hoofdkantoren meestal in het buitenland. Van 1998 tot 2003, werkte hij voor GEA AG, een in Duitsland genoteerde multinational. Hij was vanaf 2 2000 lid van de RvB. In de periode tot 2009 was hij betrokken bij vele start ups en bekleedde hij verschillende commissariaten. In die tijd was hij ook voorzitter van de KNHB. Op 1 augustus 2009 werd hij CEO van Gamma Holding NV. Naast een aantal andere activiteiten is hij momenteel voorzitter van de RvC van PSV en lid van de RvC van Nederlandse Loterij.

Mariëlle Lichtenberg

Ik woon in Bosch en Duin, getrouwd  met Tjark de Vries (51), we hebben twee dochters, Lotte (13) en Bente (11). Ben in de Achterhoek geboren (Vorden) en heb in die omgeving gewoond totdat ik op mijn 18e Europese Studies ging studeren aan de Universiteit van Amsterdam (UvA, 1993 afgestudeerd). Daarnaast begonnen met roeien bij studentenroeivereniging SkØll. (Niet verdienstelijk) wedstrijd-geroeid en vooral bestuurlijk actief geweest, o.a. drie jaar als voorzitter. Intensieve, leerzame en sociale studententijd beleefd. Van 1991-1994 was ik voorzitter van de Nederlandse Studenten Roei Federatie (NSRF, koepel) en van 1994 tot 2003 was ik bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB). Van 1996 tot 2016 ben ik Vertrouwenspersoon bij de Roeibond geweest.

Tijdens mijn studie ben ik in mijn eerste baan gerold via mijn bestuurlijke (sport)activiteiten: Bedrijfsleider van het sportcentrum van de UvA. Financiën, commerciële verhuur, schoonmaak/onderhoud, leiding geven aan ambtenaren, een leerzame periode. In 1995 ben ik mijn carrière gestart bij de Rabobank. Gedurende 5 jaar heb ik diverse operationele leidinggevende functies vervuld bij het toenmalige Rabobank International, gestart als teamleider en de laatste functie was manager van de backoffice van Investment Banking. Van 2000-2008 heb ik bij Rabobank Nederland gewerkt, 4 jaar als hoofd Operations Betalingsverkeer en 4 jaar in de directie van het ICT domein.  Van 2008 tot 2014 was ik directeur Particulieren & Private Banking bij de lokale Rabobank Utrecht, met een aantal bestuurlijke nevenfuncties in de Utrechtse gemeenschap. Sinds 1 juli 2014 werk ik weer voor Rabobank Nederland. Eerst in het team Particulieren & Private Banking als hoofd Markt en Distributie.

Sinds 1 oktober 2016 ben ik directeur van een nieuw domein Digitale Bank. De Raad van Bestuur beseft dat digitalisering de wereld van onze klanten en de markt fundamenteel verandert, waar de bank snel en adequaat op heeft te acteren. Daarom heeft ze het digitale domein direct onder zich geplaatst. Ik heb de prachtige opdracht om de digitale transformatie in het Nederland deel van Rabobank voor te trekken.

Mijn collega’s typeren mij door de jaren heen regelmatig met woorden als: energie, toegankelijk, eerlijk, relatie en mensgericht maar zakelijk, duidelijk, krachtig (o.a. door kwetsbaarheid), humor, ik ga en sta altijd voor het collectief en heb weleens wat veel woorden nodig om mijn punt te maken.

Ik ben hobbykok en fiets graag. Dat laatste heft de impact van het eerste helaas niet helemaal op. Andere vrije tijd breng ik graag met gezin/de kids door, bijvoorbeeld langs het hockeyveld in het weekend of samen iets bakken of koken.

Jaap Bierman

* Geboren: Leeuwarden, 25 juni 1970

* Getrouwd met Natasha Bonnevalle (Moleculair Bioloog)

* Kinderen: twee zoons (12, 7), een dochter (10)

* Woont en werkt in Den Haag

 

Opleiding

* 1982-1988: Stedelijk Gymnasium (Beta) Leeuwarden

* 1988: uitwisselingsjaar (Japanse taal geleerd), wonend in Nara (Japan)

* 1989-1996: Ir. TU Delft (afst. Logistiek & Transporttechniek)

* 2000: MBA INSEAD, wonend in Fontainebleau (Frankrijk)

 

Werkervaring

* 1995: Unilever, werkstage, in Abidjan (Ivoorkust, Afrika)

* 1996: Nedlloyd, werkstage, in Rotterdam

* 1997 – apr 2003: Consultant, McKinsey, in Amsterdam

* juli 2003-2005: Directeur (CEO), Shell Solar Japan, in Tokyo (Japan)

* 2006-2009: Deputy Vice-President, Shell Clean Coal Asia-Pacific, in Singapore

* 2010-2012: General Manager, Shell Supply & Distribution Mediterranean, in Istanbul

* 2013: Voorzitter Masterplan 2013-2028, voor NS & ProRail, in Utrecht

* 2014-heden: Algemeen Directeur, HTM, in Den Haag

 

Overig

* Talen: Nederlands, Engels, Japans, Duits, Frans (en een beetje Turks en Spaans)

* Bus rijbewijs (incl. Code 95)

* Hobby: zeilen, zingen

* Politiek: lid VVD (naast werk bij McKinsey (1997-2003) een aantal adviesrollen bij VVD gehad, zoals lid van de Verkiezingsprogramma-commissie Gemeenteraadsverkiezingen Amsterdam, Lid commissie Partijstructuur VVD, Secretaris VVD adviescommissie Financieel- Economische Zaken

Roger van Boxtel

Studeerde Nederlands recht aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn studie vervulde hij diverse functies waaronder organisatieadviseur en interim-manager.

Van Boxtel was van 1994 tot 1998 Tweede Kamerlid voor D66. In de Kamer was hij woordvoerder voor volksgezondheid en minderhedenbeleid. In 1998 werd Van Boxtel minister zonder portefeuille in het tweede kabinet-Kok, belast met grotesteden- en integratiebeleid. Even later werd hij tijdelijk benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken. In 2002 verliet Van Boxtel de politiek. Van 2011 tot 2015 keerde hij terug in Den Haag als lid van de Eerste Kamer, en tevens fractievoorzitter van D66.

Van 2003 tot 2015 was Roger van Boxtel eerst directievoorzitter en later voorzitter van de raad van bestuur van zorgverzekeraar Menzis. Op 1 augustus 2015 werd hij president-directeur bij NS; eerst interim, vervolgens in vaste dienst. Zijn doel is om de prestaties van NS te verbeteren, het vertrouwen van reizigers en stakeholders te herstellen en samen met de sector het openbaar vervoer in Nederland toekomstklaar te maken.

J.M.A. (Alexander) van der Lof MBA

Is sinds 2001 werkzaam als voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO van TKH Groep NV. Hij startte zijn werkzaamheden voor TKH in 1985 waar hij diverse management- en directiefuncties bekleedde binnen de TKH-groep. Onder zijn leiding is TKH Group getransformeerd van een kabelfabrikant naar een innovatief technologiebedrijf met vier sterke kerntechnologieën die gecombineerd kunnen worden om unieke proposities aan te bieden in verticale groeimarkten. Innovatie is de sleutel voor het succes van TKH, die als beursgenoteerd bedrijf aan de Euronext in Amsterdam haar marktkapitalisatie heeft zien ontwikkelen van € 40 miljoen in 2002 tot circa € 2 miljard in 2017. TKH is met haar bedrijven wereldwijd actief. De groei concentreert zich op Europa, Noord-Amerika en Azië. Over 2016 behaalde TKH met 5.509 medewerkers een omzet van € 1,3 miljard.

Dr. Marcia Goddard

Studeerde cum laude af in de neuropsychologie. Al tijdens haar masteropleiding begon zij aan haar wetenschappelijke promotietraject en werkte zij als behandelend psycholoog. Na het behalen van haar PhD werkte zij als assistant professor in de neurowetenschap op de Universiteit Leiden. In 2016 startte Marcia als neurowetenschapper bij YoungCapital. Hier heeft zij een nieuwe afdeling opgezet: HR Science & Innovation. Deze afdeling houdt zich bezig met het integreren van wetenschap in de recruitmentbranche, onder andere door het ontwikkelen van assessments gebaseerd op neurowetenschappelijke inzichten. De assessments richten zich zowel op individuele capaciteiten als bedrijfscultuur en maken gebruik van technologieën als gamification en virtual reality. Daarnaast houdt Marcia zich bezig met het toepassen van machine learning in recruitment en ontwikkelde zij workshops gericht op mentale gezondheid, The Science of Stress en Master Your Mindset.

Jan Kimpen

Jan Kimpen is the Philips Chief Medical Officer, a position he has held since January 2016. As the functional leader for clinical innovation and strategy, medical affairs and health economics at Philips, Jan and his team work collaboratively to advance clinical competencies and organic and external growth opportunities for Philips. Jan also leads the Medical Leadership Team, with overall responsibility for medical strategy. This includes advocacy and partnerships, clinical trials and guidelines, and involvement in M&A. As a frequent speaker on cardiology and oncology solutions, eHealth and digital innovation, Jan also represents Philips on the Global Health Security Agenda private sector roundtable and the WEF Global Health Security Advisory Board. Jan joined the company from the University Medical Center Utrecht – one of the largest healthcare organizations in the Netherlands – where he served as professor and chairman of Pediatrics before being appointed as CEO in 2009.

Patrick de Zeeuw

In the late 80-ties and early 90-ties Patrick was a snowboard professional who traveled the world chasing fresh powder. Patrick competed in Alpine Snowboard competitions, trained the Dutch junior snowboard team and produced and performed in several international commercials including those for Philips. He was backed by Global Sports Fashion brands as Oakley, Oxbow and Reusch.

Patrick holds a masters degree in Organizational Sciences & Business Internationalization. 2 Endemol In the mid 90-ties he joined Endemol, one of the most successful & largest independent TV production companies in the world and helped.

Endemol grow from 3 to 26 countries in the next 6 years. After setting up and turning around several local and international Endemol companies Patrick set up Endemol’s first internet ventures in the late 90-ties.

United Digital After Endemol was sold to Spanish Telco giant Telefonica for €5.3 billion in 2000, Patrick became a shareholder and member of the Board of UBF International. In 2004 United Broadcast Facilities Int’l took over Dutch state owned TV facilities company NOB. In 4 years he and his fellow board members grew UBF from a large local Dutch player to the largest European broadcast Facilities Companies.

3Circles Media Holding In 2005 Patrick founded and became CEO of Interactive TV & Internet gaming company 3Circles Media. In 24 months 3Circles Media launched and produced interactive TV & internet gaming concepts in over 15 countries around the world including USA, Canada, Malaysia, Spain, Ukraine, Singapore, The Netherlands, China and Saudi Arabia. At 3Circles Media Patrick created Europe’s 1st live multi player gaming platform. The platform was launched together within Dutch social network Hyves.nl. Within Hyves the platform grew to over 1000.000 game plays per day within 4 weeks after its launch. 3 Patrick sold his equity stake in 3Circles Media in 2009. From 2009 till 2011 Patrick advised international gaming and online media companies on strategic, operational and M&A level.

Startupbootcamp In 2010 Patrick decided to set up the 1st Startup Accelerator program outside of the USA. Patrick is Co-Founder and board member of Startupbootcamp Global (www.startupbootcamp.org). One of the largest and most successful Startup Accelerator program with operations in 17 countries and a portfolio of 600+ startups. In 2012 Startupbootcamp was the 1st Startup Accelerator on the world to focus its programs fully on specific industries or disruptive technologies. Current programs focus on domains as FinTech, Commerce, Cyber Security, Artificial Intelligence, FoodTech, IOT, Smart City, Smart Energy, Smart Transportation and FashionTech. Startupbootcamp partners with Fortune500 companies in these industries and has a strong focus on CSC (Corporate – Startup Collaboration).

I’m Hungry Patrick is co-author of the book “I’m HUNGRY, 100 basics to startup and accelerate your company” which was 1st, published in Dutch in April 2013, which within 6 weeks after its launch entered the Management book top 15 in The Netherlands. 4 Innoleaps In 2014 Patrick co-founded Innoleaps, the accelerator for Fortune500 companies. Innoleaps helps clients like Liberty Global, Philips, Unilever, AB Inbev, Ahold, ING Bank, Rabobank, Vodafone, Heineken, Vivat, JDE Coffee and many other Fortune500 companies with digital transformation and acceleration of internal innovations.

Innoleaps does this with a truly unique set of innovation formats that focus on Innovation strategy, execution and cultural change. The programs have proven to be very successful at: 1. Increasing our partner’s innovation portfolio with lower investments 2. Decreasing marketing budgets with higher ROI 3. Creating a more entrepreneurial way of thinking and working within Fortune 500 companies.

The Talent Institute In September 2015 Patrick co-founded The Talent Institute (TTI), the accelerator individuals and un-employed students that hold an University degree. TTI delivers soft and hard digital education skills to unemployed students and employees of startups, scale-ups and corporates. Since 2017 The Talent Institute also provides is digital marketing, growth hacking and data analytics programs to corporate Talent and develops so called “Digital Innovation Trainee programs” to companies in the Financial- and CPG industry.

5 Advisory boards Patrick is a shareholder and holds advisory board positions at 100+ startups from all around the globe including scale-ups as Relayr.com (Germany), SendCloud.com (Netherlands) and Undagrid.com (Netherlands), Vieuwsy.com (UK).

@Home Patrick lives with his wife Edith, daughter Nikki and dog Charlie on a ship in Amsterdam, The Netherlands. He still loves backcountry snowboarding and surfing and takes of time during the year to reenergize in the mountains or in the sea. Onwards!

Erik Roddenhof

Sinds 1 januari 2017 is Erik CEO van de Persgroep Nederland. Hij is ook toegetreden tot de Raad van Bestuur van de Persgroep Nederland. Erik Roddenhof werkt nu ruim vier jaar bij de Persgroep Nederland. Hij startte als Marketing directeur en werd daarna CCO. 6 In die rol was hij commercieel eindeverantwoordelijk en stuurde hij sales en marketing aan. Voor de Persgroep werkte Roddenhof onder meer bij energiemaatschappij Nuon/Vattenfall, telecomprovider KPN en ABM AMRO. Erik studeerde o.a. Business Economics aan de Katholieke Universiteit Brabant en de East Carolina University en volgde aan INSEAD het International Executive Program. Erik woont met zijn vrouw en vier kinderen in Arnhem.

Sprekers en Inleiders voor 2017

De heer W. Anemaat

Is directeur inkoop- en contractmanagement bij Rijkswaterstaat. Voorafgaand aan deze functie was hij ondermeer Directeur Techniek & Infrastructuur bij de Rijkswaterstaat Dienst Infrastructuur (2009 – 2012) en directeur Bouwtechnologie (2007 – 2009.) Van 2005 – 2007 was Wim Anemaat, Projectmanager KOSMOS en lid van de Projectdirectie HSL-zuid (2003 – 2005.) Daarvoor was hij werkzaam als hoofd Verkeersmanagement en Beheer voor Rijkswaterstaat Zuid Holland (1997 – 2003) en als dienstkringhoofd voor Rijkswaterstaat van 1985 – 1993.

Wim is opgeleid als ing. Civiele Techniek en Weg- en Waterbouw. Hij is liefhebber van Voetbal en actief als volleyballer. In zijn vrije tijd bestudeerd hij de geschiedenis van m.n. de 2de Wereldoorlog en is hij fervent lezer van biografieën en detectives.

De heer J.P.L.A.H. Appel

Hans Appel is inmiddels zo’n 35 jaar actief in de automatisering. Na zijn elektronicastudie hield hij zich eind jaren zestig bezig met de bouw en het programmeren van hybride analoge/digitale computersystemen.

Begin zeventiger jaren trad hij in dienst van Sperry UNIVAC, een bedrijf dat zich bezighield met het ontwerp, de bouw en de verkoop van mainframe computersystemen. Na verschillende functies op het gebied van systeemprogrammering te hebben vervuld, deed hij eind zeventiger jaren zijn eerste stappen in de wereld van marketing.

Begin jaren tachtig met de opkomst van de kantoorautomatisering ging Appel werken bij WANG, een bedrijf dat in die tijd zeer innoverend was waar het ging om het gebruik van computers en computertechnologie in een kantooromgeving. Bij WANG vervulde hij een aantal verschillende functies binnen de marketingdiscipline.

Eind tachtiger jaren stapte hij over naar Apple Computer, een bedrijf dat de wereld wilde veranderen. Een bedrijf ook met een zeer eigen visie op het gebruik van computertechnologie door iedereen. Apple was jarenlang een voorbeeld voor continue en grensverleggende innovatie. Ook hier was marketing zijn credo.

Sinds tien jaar werkt Appel als Chief Technology Officer bij Sun Microsystems Nederland B.V. Bovendien is hij lid van het z.g. “Sun Vision Council”. Sun is een van de weinige IT-bedrijven waar het ontwerp van silicon tot eindproduct nog binnen dezelfde onderneming plaatsvindt. Het is een bedrijf waar de koppeling mens en technologie een belangrijke plaats inneemt naast het op de markt brengen van zeer professionele IT-technologie.

Naast zijn functie bij Sun Microsystems is hij verantwoordelijk voor het Lectoraat “Multidisciplinaire Informatica” aan de Hanzehogeschool Groningen. Met behulp van multidisciplinaire ontwikkelteams worden onder zijn leiding vernieuwende projecten op een onorthodoxe uitgevoerd. Verder heeft hij op de Hanzehogeschool het “Sun Center of Excellence for Intelligent Sensor Innovation” een engineering test lab voor sensor toepassingen opgezet. H

ij is auteur van vele artikelen en van inmiddels zo’n negen boeken op het gebied van Informatie Technologie en de invloed van deze technologie op de maatschappij om ons heen.

Appel zegt altijd: “Ik heb twee vakken: technologie en marketing. De combinatie van die twee gebieden vormt een geweldige uitdaging. Het “bij” blijven op deze twee dynamische terreinen is een enorme motivator om te excelleren”.

De heer prof.dr.ir. N.G.H. Baken

Professor Baken is parttime hoogleraar aan de TU Delft (Telecommunicatie) naast zijn positie als senior adviseur en architect binnen corporate strategie en innovatie van Koninklijke KPN. Zijn hoofdinteresse gebied betreft breedband netwerken en dienstverlening (thuis- en persoonlijke netwerken, eerste (kilo)meter, FTTH (Fiber To The Home) en andere toegang infrastructuur, van vast naar mobiel, operationele activiteiten, financiële strategie zoals reële optie analyse, management complexiteit en regulering. In deze rol is hij verantwoordelijk voor de coördinatie van zowel operationeel en strategisch onderzoek in samenwerking met TNO ICT. In deze heeft de Nederlandse overheid Nico Baken gevraagd om zitting te nemen in de nationale expertgroep breedband en in de Commissie Andriessen (vml. Minister van Economische Zaken) om de haalbaarheid van FTTH te onderzoeken voor de stad Den Haag. Recent heeft hij nieuwe concepten geïntroduceerd zoals transsectorale innovatie (http://www.e-commerce.nl/visie) en ‘streetlight’ om ICT-toepassingen te verbeteren en versnellen. Nico Baken is geboren op 2 juli 1955 in Eindhoven. Na zijn Gymnasium ? in ’73 behaalde hij zijn doctoraal wiskunde, cum laude, aan de Universiteit van Eindhoven in 1981. Hij publiceerde meer dan 50 papers, houdt verscheidene patenten en won diverse prijzen voor zijn wetenschappelijke werk waaronder de Dr Neher Laboratory prize voor meest uitmuntend onderzoeker en recent (September 2005) de best paper award in Wenen tijdens de 44e internationale FITCE ICT-conferentie. Hij promoveerde aan de TU Delft, faculteit Electrical Engineering, waar hij samenwerkte met professor H. Blok en professor A.T. de Hoop; zijn proefschrift ging over Computational Modelling of Integrated Optical Waveguides and Circuits.

Nico is getrouwd met Charlotte van den Biggelaar en heeft twee zonen: Peter-Pim en Jan-Joris.

De heer prof. dr. J.P. Balkenende

was van 22 juli 2002 tot 14 oktober 2010 minister-president van Nederland. Balkenende groeide op in het dorp Biezelinge in de provincie Zeeland. Hij voltooide het atheneum aan het Christelijk Lyceum voor Zeeland in Goes en haalde aan de Vrije Universiteit Amsterdam het doctoraalexamen voor Geschiedenis en Nederlands recht. Zijn politieke carrière begon in Amstelveen, waar hij van 1982 tot en met 1998 gemeenteraadslid was. In deze periode promoveerde hij ook tot doctor in de rechtsgeleerdheid en werd hij (parttime) bijzonder hoogleraar christelijk sociaal denken aan de VU, een functie die hij tot zijn beëdiging als minister-president in 2002 vervulde.

In 1998 trad hij toe tot de Tweede Kamer. In 2001 werd hij fractievoorzitter en lijsttrekker van het CDA, en het jaar erna werd hij minister president van het eerste kabinet-Balkenende en leidde 4 opeenvolgende kabinetten. Met het aantreden van het kabinet-Rutte kwam in oktober 2010 aan Balkenendes premierschap een einde. Sinds eind 2010 is Balkenende hoogleraar Governance, Institutions and Internationalisation aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Partner bij Ernst & Young. Jan Peter Balkenende is getrouwd en vader van één dochter.

De heer ir. J.N.K. Bierman

Algemeen directeur HTM

De heer D.L. Berlijn

D.L. (Dick) Berlijn werd op 18 maart 1950 geboren in Amsterdam. Zijn militaire loopbaan begon in 1969 aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. In 1973 startte hij zijn militaire vliegeropleiding in Canada, die hij in 1975 afrondde met het behalen van het Groot Militair Brevet. Hierna volgde hij op de Vliegbasis Twenthe de conversieopleiding voor de NF-5. In 1976 vertrok hij naar de Vliegbasis Leeuwarden voor de omscholing naar de F-104 Starfighter. Later volgde hij de opleiding tot wapeninstructeur. In 1981 werd hij omgeschoold op de F-16. Van 1983 tot 1985 was hij achtereenvolgens Officier Operatiën en Commandant van de Transitie en Conversie Afdeling op Vliegbasis Leeuwarden. In 1986 begeleidde hij, als lid van het Ready Team, het 315-Squadron bij de conversie van de NF-5 naar de F-16. In 1987 was hij Supervisor van de Fighter Weapon Instruction Training (FWIT) in Denemarken, een specialistische wapenopleiding voor gevorderde jachtvliegers. In 1988 volgde plaatsing bij het Commando Tactische Luchtstrijdkrachten als Hoofd Kantoor Wapensystemen. Van 1989 tot 1991 volgde hij de Cursus Hogere Stafvorming bij de Luchtmacht Stafschool. Hierna werd hij geplaatst als Hoofd Sectie Operatiën & Training (HSOT) bij de Luchtmachtstaf. Vanaf augustus 1992 was hij Chef Vliegdienst op de Vliegbasis Twenthe. In deze functie was hij belast met de operationele voorbereiding van Vliegbasis Twenthe voor Operatie ‘Deny Flight’. Van april tot en met oktober 1993 was hij Commandant van het eerste uitgezonden F-16 detachement in Italië. In 1994 werd hij Hoofd Afdeling Jachtvliegtuig Operatiën en vervolgens in 1995 Souschef Operatiën Koninklijke Luchtmacht, in de rang van Commodore. Hij werd in 1997, in de functie van Souschef Operatiën Defensiestaf, onder meer belast met de leiding van het Defensie Crisis Beheersingscentrum. In november 1998 werd hij, als Generaal-majoor, Commandant Tactische Luchtmacht. Op 24 maart 2000 werd hij benoemd tot Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten en op 24 juni 2004 nam hij de functie van Chef Defensiestaf op zich, onder gelijktijdige bevordering tot Generaal. Op 5 september 2005 werd Berlijn benoemd tot Commandant der Strijdkrachten. In april 2008 nam Berlijn afscheid van Defensie. Na zijn afscheid als Commandant der Strijdkrachten maakte hij in de zomer van 2008 op 58-jarige leeftijd een fietstocht naar de Spaanse bedevaartplaats Santiago de Compostela. Dick Berlijn is Sr Board Adviser bij Deloitte.

De heer W.P.G.H. Boevé

Wando Boevé is Director Marketing & Sales of ECT, Member of the Management Board of ECT and Commercial Director Hutchison Port Holdings Northern Europe.

Besides this Wando Boevé holds several other positions, such as Chairman EIRAC (European Intermodal Research Advisory Council), Member of the Board of Dinalog (Dutch Institute for Advanced Logistics), Vice Chairman of Deltalinqs (Port and Industries’ Association Rotterdam), Member of the Executive Committee Feport (Federation of European Private Port Operators) and Board Member SPL (Strategic Logistics Platform Netherlands).

Wando Boevé has more than 30 years of experience in logistics in general and the container sector in specific. He is convinced that the present day challenges of the logistics system in Europe demand a different approach. An approach he applies within the ECT organisation and discusses with other players in the logistic circle and with governmental bodies.

De heer J. Boschma

werkte na een opleiding aan de Kunstacademie in Arnhem als beeldend kunstenaar in Los Angeles, New York, Berlijn en Parijs. Sinds 1992 is hij als creatief directeur werkzaam in de communicatie- en reclamebranche en heeft hij zich gespecialiseerd in de doelgroep kinderen, jongeren en gezinnen. In 1998 richtte hij met een partner het bureau Keesie op. Dit bureau is onder creatieve leiding van Jeroen Boschma uitgegroeid tot marktleider op het gebied van jongerenadvies en -communicatie. Jeroen Boschma is een absolute doelgroepexpert en weet als geen ander zijn kennis over de belevingswereld van jongeren te vertalen in oplossingen om de jeugd te raken. Onder zijn verantwoordelijk bedacht het bureau creatieve oplossingen voor opdrachtgevers als ANWB, Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal, Masterfoods (w.o. Mars, Mini’s en Snickers), Nederlandse Spoorwegen, Procter & Gamble, Unilever Nederland, Voorlichtingsbureau Brood en diverse Ministeries. Jeroen Boschma is een veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland, wordt veelvuldig door de media om zijn commentaar gevraagd over jeugdaangelegenheden en heeft diverse publicaties op zijn naam staan. Hij is medeauteur van het boek “Voorbij Label en Lifestyle: Jongerencommunicatie in volwassen perspectief”, 2003. In het voorjaar van 2006 verscheen zijn nieuwste boek “Generatie Einstein: slimmer, sneller en socialer”, Pearson Benelux, 2006. De verschijning van dit boek leidde tot een mediahype.

De heer mr. R.H.L.M. van Boxtel

President-directeur van Nederlandse Spoorwegen N.V.

De heer M. Buitelaar

COO Digital Media, bij Sanoma Uitgevers: directielid en primair verantwoordelijk voor alle online activiteiten – ca 200 sites, waaronder AutoTrader.nl, Styletoday.nl, Autoweek.nl, Viva.nl, Startpagina.nl, Kieskeurig.nl, Schoolbank.nl, Vakantie.nl en Nu.nl.Voorheen onder andere Directeur Consumentenmarkt bij KPN; Senior Executive Vice President Digital Media bij Endemol; Chief Commercial Officer bij Orange; Directeur Strategie bij Ben; en consultant. Gestudeerd in Delft (Technische Wiskunde & Informatica), Rotterdam (Economie – niet afgemaakt) en London Business School

De heer prof. dr. L. de Caluwé

Léon de Caluwé is sociaal psycholoog. Hij werkte als trainer en adviseur van onderwijsmanagers bij het Katholiek Pedagogisch Centrum. Daarna was hij lid van de Adviesraad Voortgezet Onderwijs, een niet-ambtelijk adviesorgaan van onafhankelijke deskundigen dat de minister van Onderwijs adviseert over beleidsonderwerpen. Daarnaast werkte hij als expert regelmatig voor de OECD en voor de Raad van Europa.

Sinds 1988 is hij in dienst bij Twynstra Gudde. Hij heeft daar gewerkt in verschillende adviesgroepen en aan het management en de professionalisering van het bureau. Hij is senior partner.

Hij heeft honderden adviesopdrachten gedaan in alle denkbare sectoren. Door het tijdschrift Management Team is hij in 2005 genoemd tot de op één na machtigste consultant in Nederland. De rode draad in zijn advieswerk is veranderen en de factor mens daarin. Voorbeelden zijn: conflicthantering; samenwerking in de top; verandering van de bedrijfscultuur; management ontwikkeling; organisatieontwikkeling; teamontwikkeling.

Daarnaast is hij als hoogleraar Advieskunde verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij geeft het vak ‘Organization Development and Change” aan Masterstudenten en doet wetenschappelijk onderzoek op veranderkundig en advieskundig terrein. Hij leidt het Center for Research on Consultancy (CRC). Hij heeft meer dan 120 publicaties (waarvan bijna 20 boeken) over organisatiekunde, veranderkunde en management geschreven. Een aantal hiervan zijn internationale publicaties. Hij ontving meerdere professionele prijzen voor publicaties.

Hij is docent in vooraanstaande managementopleidingen en lid van redacties van wetenschappelijke tijdschriften. Hij is gepromoveerd op de opzet en effecten van grootschalige cultuurinterventies. Hij is actief lid van de Academy of Management.

Hij combineert zijn 30 jarige ervaring in advieswerk met wetenschappelijk onderzoek. Hij is een veelgevraagd spreker voor toonaangevende opleidingen en congressen in binnen- en buitenland.

Hij heeft in Nederland samen met anderen de methode van “Gaming” ontwikkeld. Deze methode wordt gebruikt bij complexe besluitvorming of bij het implementeren van organisatieverandering. Daarnaast heeft hij met Hans Vermaak het zogenaamde kleurenmodel voor veranderen ontwikkeld. Dit model is razend populair en wordt op grote schaal in de praktijk toegepast en onderwezen.

De heer ing. K. Damen

ing. K. (Kommer) Damen (1944) De heer Damen studeerde HTS Scheepsbouw te Dordrecht (Ing.), waar hij in 1965 afstudeerde. In 1967 trad hij in dienst bij de Firma Gebr. Damen (scheepswerf) te Hardinxveld-Giessendam. In 1969 werd hij zelfstandig ondernemer door splitsing van de werven van de Firma Gebr. Damen. Sindsdien is hij algemeen directeur en eigenaar van de B.V. Scheepswerf Damen, later Damen Shipyards Group. De heer Damen zeilt graag over lange afstanden en gaat graag naar het Nederlands Danstheater, waar hij tevens adviseur is. De heer Damen is getrouwd en heeft 4 kinderen. Nevenfuncties Dagelijks bestuur VNSI (Vereniging Nederlandse Scheepsbouw Industrie) Advisory Committee Lloyd’s Register EMEA Bestuur Stichting Nederland Maritiem land Inkomend voorzitter CESA (Community of European Shipyards Associations) Advisory Committee Strategy & Governance Forum PricewaterhouseCoopers Raad van Commissarissen Royal van Zanten Overige Honorair Consul van Mexico Raad van Toezicht Slot Loevestein Adviseur Nederlands Dans Theater Over Damen Shipyards Groep: Groep omzet : 1.3 miljard Euro Werknemers Nederland : 2.200 Werknemers buitenland : 4.300 Bedrijven in Nederland : 18 Bedrijven in het buitenland : 16 Opgeleverde schepen in 2005 : 133 Sinds 1969 : 4000+ Missie : Seriële productie van gestandaardiseerde schepen met een uitgebreide dienstverlening inclusief financiële dienstverlening voor wereldwijde markten

De heer G.A. Dielessen

Gerard Dielessen is sinds september 2003 algemeen directeur van de NOS. Hij begon zijn journalistieke loopbaan bij het Utrechts Nieuwsblad en maakte in 1986 de overstap naar de NOS. Daar was hij eerst chef/eindredacteur bij het Jeugdjournaal en vervolgens redactiechef van het NOS Journaal.

In 1992 ging Dielessen terug naar de krant, naar Wegener, en leidde daar in de provincie Gelderland een fusieproces van verschillende regionale dagbladen, waaronder de Arnhemse Courant, Apeldoorns Courant, Deventer Dagblad en Gelders Dagblad.

In 1997 keer hij weer terug bij de publieke omroep in Hilversum en werd hoofdredacteur van de dagelijkse actualiteitenrubriek NOVA in een periode die werd gedomineerd door belangrijk wereldnieuws zoals het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië, de vuurwerkramp in Enschede en de tragedies rond 11 september in New York. Van 1 maart 2002 tot september 2003 stond Dielessen aan het roer bij NOS Studio Sport en verklaart meteen zijn liefde voor de sport.

Inmiddels is Gerard Dielessen ruim vijf jaar Algemeen Directeur van de NOS. In die periode bouwde hij de grootste nieuwsorganisatie in Nederland uit tot een moderne multimediaal bedrijf dat in 2008 werd gekroond tot Mediabedrijf van het Jaar.

De heer prof. dr. ir. N.D. van Egmond

De samenleving is op dit moment het meest gediend met een gelijktijdige en gelijkwaardige beschouwing van de socaal-culturele, de economische en de ecologische kwaliteit van het bestaan. Het Milieu- en Natuurplanbureau wil hieraan bijdragen. Prof.ir. Klaas van Egmond (1946) studeerde in 1972 af aan de Wageningen Universiteit met als specialisatie Voedseltechnologie. In 1972 werd Klaas van Egmond onderzoeker luchtkwaliteit bij het RIVM. Vanaf 1982 was hij werkzaam als hoofd van het Laboratorium voor Luchtonderzoek van het RIVM, en vanaf 1987 als hoofd van het Laboratorium voor Bodem- en Grondwateronderzoek. In 1988 werd Klaas van Egmond directeur van de sector Chemie en Fysica. Een jaar later werd hij benoemd als Directeur Milieu van het RIVM. Sinds 2002 staat Klaas van Egmond aan het hoofd van het Milieu- en Natuurplanbureau dat onder het RIVM valt. Naast zijn werkzaamheden als directeur van het Milieu- en Natuurplanbureau is Klaas van Egmond sinds 1995 deeltijd hoogleraar Milieukunde aan de Universiteit van Utrecht.

De heer prof. dr. S.C.W. Eijffinger

Prof. Dr. Sylvester C.W. Eijffinger is Hoogleraar Financiële Economie en Jean Monnet Hoogleraar Europese Financiële en Monetaire Integratie, CentER for Economic Research en Departement Economie, Universiteit van Tilburg en Research Fellow, Centre for Economic Policy Research, Londen, VK en CESifo Research Network, München, Duitsland.

Opleiding

 • Mastergraden in Economie en Econometrie (Cum Laude) aan de Vrije Universiteit Amsterdam (1983)
 • Doctorale graad in Economie en Econometrie aan de Vrije Universiteit Amsterdam(1986)

Carriere

 • Professor in European Financial Integration (part-time) aan de Rotterdam School of Management (RSM), onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam (2005-2008)
 • Onderzoekscoördinator (Hoofd) van de Macro onderzoeksgroep en permanent lid van de wervingscommisse van het Departement Economie, Econometrie en Operations Research en Financiën (sinds 2003)
 • Jean Monnet Professor aan het European Financial and Monetary Integration (positie gesponsord door de Europeese Commissie) aan de Universiteit van Tilburg (sinds 1998)
 • Hoogleraar Europese Financiële Economie aan het CentER voor Economic Research en het Departement Economie aan de Universiteit van Tilburg (sinds 2000)
 • Voorzitter van het Onderwijs Programma International Economics and Finance aan de Universiteit van Tilburg (1998-2003)
 • Hoogleraar Economisch Beleid (C4) aan de Humboldt Universiteit Berlijn (1996-2000)
 • Hoogleraar Monetaire Economie (deeltijd) aan het Departement European Economic Studies van het College of Europe (1994-2004)
 • Universitair Hoofddocent Monetaire Economie aan het CentER for Economic Research van het Departement Economie aan de Universiteit van Tilburg (1991-1998)
 • Universitair docent Monetaire Economie aan het Departement Economie aan de Universiteit van Tilburg (1986-1991)
 • Universitair docent Economie aan het Departement Economie van de Vrije Universiteit Amsterdam (1983-1986)
 • Onderzoeksassistent aan het Departement Economie van de Vrije Universiteit Amsterdam (1980-1983)

De heer ir. C.M.P.S. Eurlings

Camiel Eurlings (1973) Camiel Martinus Petrus Stephanus (Camiel) Eurlings studeerde na het behalen van het diploma gymnasium- B technische bedrijfskunde (bedrijfseconomie en marketing) aan de Technische Universiteit te Eindhoven. Hij behaalde zijn ingenieursdiploma in 1998. Hij was tijdens zijn studie betrokken bij onderzoeksprojecten van Canon Ing Baraki in Japan en van DSM Reseach te Geleen.
Van 1994 tot 1998 was hij voor het CDA lid van de gemeenteraad van Valkenburg aan de Geul en vervolgens lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Hij werd in 2004 lid van het Europees Parlement en was leider van de CDA-delegatie.
De heer Eurlings was vice-voorzitter van de Europese Volkspartij (EVP), president van de Unie van het Robert Schuman Instituut en bestuurslid van het European Ideas Network. Ir. C.M.P.S. Eurlings werd op 22 februari 2007 benoemd tot minister van Verkeer en Waterstaat in het Vierde Kabinet-Balkenende. Na zijn ministerschap werd Camiel Eurlings Directeur bij de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij en Executive Vice President van Air France KLM Cargo. Naast zijn directeurschap bij KLM is Camiel Eurlings voorzitter van Olympisch Vuur 2028.

De heer prof. dr. J.C. Fransoo

Jan C. Fransoo is a professor of Operations Management and Logistics in the School of Industrial Engineering at Eindhoven University of Technology in the Netherlands. He holds an MSc in Industrial Engineering and a PhD in Operations Management & Logistics from Eindhoven University of Technology. He also serves as Research Director of the European Supply Chain Forum, a collaborative effort with about 25 large multinational companies. He is currently also vice-president of Dinalog (Dutch Institute for Advanced Logistics), a national center of excellence in the area of supply chain management.

Professor Fransoo held various visiting appointments at US universities, including Clemson University, the University of California at Los Angeles, Stanford University, and most recently, in 2011, at MIT’s Center for Transportation & Logistics. He currently serves as Senior Editor of Production and Operations Management and is editorial board member of six other academic journals in the fields of operations and supply chain management. He has published over 60 papers in academic journals and is a frequent speaker at academic and industry conferences, on topics such as production planning, supply chain and inventory management, and transportation planning.

His most recent work is addressing issues such as synchromodal transportation, distribution in megacities, and carbon-efficient supply chain management. As part from his academic activities, Professor Fransoo has conducted dozens of projects with industry. He also serves on various governmental and nationwide committees in the Netherlands, such as the Strategisch Platform Logistiek (Strategic Platform on Logistics.)

Mevrouw prof. dr. V.A.J. Frissen

Prof.Dr. Valerie Frissen (1960) is communicatiewetenschapper, afgestudeerd aan de KU Nijmegen, alwaar zij ook promoveerde op een onderzoek naar het verschijnsel ‘veelkijkers’ in Nederland (1992). Van 1991-1999 was zij als universitair docent werkzaam bij de Universiteit van Amsterdam (Amsterdam School of Communications Research). Sinds september 1999 is zij als senior onderzoeker werkzaam bij TNO-STB. Ze is daar de trekker van het onderzoek in het werkveld ICT en Sociale Verandering. Binnen dit werkveld wordt onderzoek gedaan naar de maatschappelijke acceptatie en implicaties van ICT-ontwikkelingen. Zij treedt regelmatig op als extern adviseur, recent onder meer van de KRO, van XPIN (expertisecentrum voor innovatieve beleidsvorming van BZK) en van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling. Zij is lid van de stuurgroep van het onderzoeksprogramma Internet en Openbaar Bestuur, waarin universititeiten, onderzoeks- en adviesbureau’s en ministeries participeren. Internationale samenwerking vindt plaats in het kader van een aantal Europese netwerken (COST, ENCIP, ESF en EMTEL). Zij is contributing editor van het tijdschrift New Media and Society.Valerie Frissen is als bijzonder hoogleraar ICT en Sociale Verandering verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De heer prof. dr. H. Galjaard

Hans Galjaard (Leiden, 8 april 1935) is een Nederlandse emeritus hoogleraar humane genetica. Hij is een arts en onderzoeker die ook bij het grote publiek door geregelde tv-optredens bekendheid geniet.   Galjaard studeerde geneeskunde aan de Leidse universiteit en promoveerde (cum laude) in 1962. Na een periode van onderzoek in de radiobiologie in Harwell (Engeland) en bij het het Medisch Biologisch Laboratorium RVO/TNO te Rijswijk werd hij in 1965 betrokken bij de oprichting van de Medische Faculteit Rotterdam onder leiding van prof.dr. Andries Querido.   Van 1968 tot 1993 was Galjaard hoogleraar en afdelingshoofd Celbiologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In deze periode richtte hij zijn aandacht op de prenatale diagnostiek, waarbij ziekten of afwijkingen reeds bij het ongeboren kind kunnen worden vastgesteld. Later werd hij afdelingshoofd Klinische Genetica aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.   Daarnaast was hij lid van de Commissie Bio-ethiek van UNESCO en nam hij zitting in de Commissie Terlouw over genetisch gemodificeerd voedsel. Ook vertolkte hij zijn wetenschappelijke rol in televisieprogramma’s zoals Willen wij weten (NCRV, 1981), Erfelijkheid en jij: Een film over erfelijkheid en aangeboren afwijkingen (1990) en Alle mensen zijn ongelijk (VARA, 1994).   In 1997 ontving hij de Van Walree Prijs van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.   In 2000 werd aan Galjaard de Van Oldenbarneveltpenning toegekend; dit is de hoogste gemeentelijke onderscheiding van de stad Rotterdam. Zijn afscheidscollege gaf hij in 2001.

De heer prof. dr. H. van Gunsteren

Herman van Gunsteren is rapporteur Nieuwpoort 2009 over de verhouding van politiek en media. Hij was hoogleraar politieke theorieën en rechtsfilosofie aan de universiteit Leiden. Auteur van The Quest for Control (1976), Culturen van besturen (1994), A theory of citizenship (1998), Stoppen: U kunt het, U wilt het, U doet het niet (2002), Woordenschat voor verwarde politici (2003), Gevaarlijk veilig: terreurbestrijding in de democratie (2004), Vertrouwen in democratie (2006), Bouwen op burgers (2008). Hij was lid van de Wetenschappelijke Raad voor Het Regeringsbeleid, waarvoor hij de publicatie Eigentijds burgerschap (1992) verzorgde. Met Rudy Andeweg schreef hij Het grote ongenoegen: over de kloof tussen burgers en politiek (1994), met Grahame Lock Politieke theorieën (1977) en Sterke posities in de politieke filosofie (1989), met Martin Kohli, Martin Rein en Anne-Marie Guillemard Time for retirement (1991) en met Cox Habbema Oud fout (2006). Als pianist trad hij op met diverse orkesten en won hij de eerste prijs in het concours Leopold Bellan (1959) in Parijs.

De heer C. 't Hart

CEO Friesland Campina

Nevenfuncties

Voorzitter Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO)
Bestuurslid Productschap voor Zuivel
Bestuurslid VNO-NCW
Voorzitter Nederlandse Topsector Agri&Food

Loopbaan

Voordat Cees ’t Hart in 2008 werd benoemd tot CEO van Koninklijke Friesland Foods (later Koninklijke FrieslandCampina), heeft hij verschillende managementfuncties bekleed bij Unilever, waaronder Vice President Foods for Asia Pacific in Singapore, CEO Unilever Poland, CEO Lever Fabergé Italy, Senior Vice President Marketing Operations Foods Europe en lid van de Executive Board Unilever Europe.

Opleiding

MA Sociale Wetenschappen – Universiteit van Leiden
Harvard General Management programme

Persoonlijkegegevens

Getrouwd, twee dochters

Sport

Zeilen, tennissen, skiën, golfen

De heer mr. M. van der Heijden

In 1995 was Marc van der Heijden een van de medeoprichters van Versatel, op dit moment is hij als lid van het management van Versatel Chief Regulatory Officer & Vice President Public Affairs. In de periode 1995 tot 1998 adviseerde hij Versatel over telecom en regelgeving. Tot 1995 was Marc onafhankelijk adviseur gespecialiseerd in telecom-wetgeving en als adviseur actief voor de Europese commissie en de overheid in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Hij adviseerde daarnaast organisaties als France Telecom en KPN en financiële dienstverleners als ABNAMRO en de NIB. Voor KPMG werkte hij als expert op het gebied van biedingprocessen voor mobiele telefonie en verkoop van kabelbedrijven.

De heer drs. N.W. Hoek

Functie
Voorzitter Raad van Bestuur Delta Lloyd NV

Commissariaten
Lid Raad van Commissarissen Stadsherstel Amsterdam N.V.
Voorzitter Raad van Commissarissen Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terrorismeschaden NV

Nevenfuncties
Voorzitter Verbond van Verzekeraars
Lid van het Algemeen Bestuur van VNO-NCW
Vice-voorzitter van het Bestuur Stichting Klachteninstituut Verzekeringen
Vice-voorzitter van de Stichting Nederlands Philharmonisch Orkest
Lid Raad van Advies Stichting voor Economisch Onderzoek Universiteit van Amsterdam
Lid Raad van Advies Waterland Private Equity
Lid Algemeen Bestuur Stichting Amsterdam Partners Benoemd 1997
Lid Raad van Bestuur 2001 voorzitter Raad van Bestuur

Geboortejaar: 1956
Nationaliteit: Nederlandse

De heer P.C.M. van den Hoogenband

Van den Hoogenband werd geboren in Maastricht, maar hij groeide op in Geldrop, waar hij terechtkwam bij de zwemvereniging PSV Zwemmen en waterpolo. Zijn vader, Cees Rein van den Hoogenband, is chirurg in het St. Anna Ziekenhuis te Geldrop en hoofd medische begeleiding bij voetbalclub PSV. Pieter is ereburger van de Gemeente Geldrop-Mierlo.

Van den Hoogenband is sinds 23 augustus 2005 getrouwd met oud-zwemster Minouche Smit. Op 23 juni 2007 kregen zij hun eerste kind, een dochter genaamd Daphne. Op 13 september 2009 kregen zij hun tweede kind, een zoon, Sander.[1]

In 1993 behaalde hij zijn eerste successen bij de Jeugd Olympische Dagen in zijn eigen Eindhoven. Drie jaar later brak hij internationaal door. Op achttienjarige leeftijd verbaasde hij vriend en vijand in Atlanta door zowel op de 100 als op de 200 meter vrije slag als vierde te eindigen bij de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta.

Na het winnen van maar liefst zes gouden medailles bij de EK zwemmen van 1999 in Istanboel, was hij één van de favorieten voor de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. Maar hij was niet de enige: op de 200 meter vrije slag ontmoette hij de Australische Ian Thorpe, de favoriet van het gastland Australië. Van den Hoogenband, bijgenaamd The Dutch Dolphin, zette echter een wereldrecord neer in de halve finales, waarop Thorpe slechts tweehonderdste toegaf. Met dezelfde tijd won hij de gouden medaille.

Op de 100 meter vrije slag realiseerde hij eveneens een wereldrecord en won Hoogie de gouden medaille, waarmee hij de kampioen van 1992 en 1996, Alexander Popov, versloeg. Hij behaalde nog tweemaal brons, op de 50 meter vrij en als slotzwemmer van estafetteploeg op de 4 x 200 meter vrije slag. Vier jaar later, bij de Olympische Spelen van 2004 in Athene, prolongeerde Van den Hoogenband zijn titel op de 100 vrij, na een spannend gevecht met Roland Mark Schoeman uit Zuid-Afrika. Op ‘de 200’ moest hij voorrang verlenen aan zijn concurrent Thorpe.

In het voorjaar van 2005 bleek Van den Hoogenband dermate geblesseerd aan zijn rug dat hij een hernia-operatie moest ondergaan. Die ingreep slaagde, maar betekende wel dat hij de wereldkampioenschappen inMontréal aan zich voorbij moest laten gaan. Tijdens de US Open in Auburn maakte Van den Hoogenband zijn rentree met een overtuigende 1.46,23 op de 200 meter vrije slag. Hiermee bleef hij de Amerikaan Klete Keller meer dan een seconde voor. In de series eerder die dag was zijn rentree eigenlijk al geslaagd toen zijn 1.47,87 al genoeg bleek om aan de limiet te voldoen voor de Europese zwemkampioenschappen die in2006 in het Hongaarse Boedapest werden gehouden. Ook op de 100 meter vrije slag wist “VDH” direct te voldoen aan de gestelde limiet. Met zijn tijd van 49,34 werd hij tweede achter de Amerikaan Nicolas Brunelli.

Op 29 maart 2007 werd hij 6e op de 100 meter vrije slag op de WK in Australië.

Op de EK zwemmen 2008 in Eindhoven behaalde Van den Hoogenband een bronzen medaille op de estafetteafstand 4 x 100 meter vrije slag. Van den Hoogenband kon niet deelnemen aan de individuele nummers (alleen aan de series 200 meter vrije slag). Hij had te kampen met koorts en mogelijk griep. Op dit toernooi werd tevens zijn wereldrecord op de 100 meter vrije slag verbeterd.

Op de Olympische Spelen van 2008 in Peking was Van den Hoogenband oorspronkelijk van plan uit te komen op de 100 en 200 meter vrije slag.[2] Op 3 augustus maakt Van den Hoogenband echter bekend dat hij de 200 meter vrije slag laat schieten om alles te zetten op een gouden medaille op de 100 meter vrije slag. Dat is niet gelukt; hij werd vijfde.[3] Wel was hij de enige zwemmer uit de finale van Athene 2004 die wederom in de finale stond.

(Bron: Wikipedia.org, juni 2011)

Mevrouw drs. A.C. van Huffelen

‘Het realiseren van energiebesparing en duurzame energie projecten is vitaal voor het overleven van mensen op onze planeet!’

Alexandra van Huffelen (1968) is algemeen directeur van het gemeentelijk vervoerbedrijf (GVB) te Amsterdam. Eerder was zij als wethouder in Rotterdam verantwoordelijk voor duurzaamheid, binnenstad en buitenruimte. Voorafgaand aan haar wethouderschap was zij directeur New Energy Essent NV en managing director van Deutsche Essent. Beide onderdeel van het Nederlandse energiebedrijf Essent.

Van Huffelen studeerde bestuurskunde en politicologie aan de universiteiten van Leiden, Rotterdam en Aarhus (Denemarken). Hierop aansluitend volgde zij diverse opleidingen aan ondermeer Harvard en INSEAD. Haar loopbaan startte bij het ministerie van VROM. Vanaf 2000 is Alexandra van Huffelen werkzaam bij Essent, waar ze respectievelijk directeur Corporate Strategy, directeur Customer Relations was en directeur New Energy was en Deutsche Essent. Deutsche Essent vertegenwoordigt Essent in Duitsland. New Energy ontwikkelt, stimuleert en implementeert nieuwe en schone energieconcepten. De business unit bestaat uit de volgende teams: wind energie (Nl en Du), innovatie en elektrisch transport.

De heer mr. P. Kalbfleisch

De heer Kalbfleisch studeerde Nederlands recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Kalbfleish was onder meer rechter te Haarlem en advocaat en procureur te Haarlem en Arnhem. Van 1994 tot 2003 was hij vice-president van de Haagse rechtbank. In september 2003 volgde zijn benoeming tot Directeur Generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

De heer drs. H. Knaapen

Director Human Resources KPN NV

Studeerde organisatie-psychologie en rechten aan de Universiteit van Tilburg. Hij heeft daarna nationaal en internationaal gewerkt voor Unilever in zeer diverse omgevingen. Zo was hij o.a. verantwoordelijk binnen Unilever voor:

HR Director Unilever Nederland, Unilever (2003 – 2005)
Corporate Centre Review Project Team, Unilever (2001 – 2003)
HR Director Dutch Ice Cream and Frozen Food Business, Unilever (1996 – 2001)
European Personnel Manager Lever Europe, Unilever (1993 – 1996)
Recruitment Officer Unilever Nederland, Unilever (1991 – 1993)
Personnel Manager Udema Gieten, Unilever (19986 – 1991)
Factory Personnel Officer Unox, Unilever (1984 – 1986)
Nevenactiviteiten:
Foundation for Management Studies, Member of the board (2003 – heden)
Nuffic (Dutch organization for international education), Member of the supervisory board (2004 – heden)
NVP (Dutch organization for HR professionals), Chairman of the supervisory board (2005 – heden)
Coca Cola Enterprises The Netherlands, Member of the supervisory board (2006 – heden)

De heer H. van de Kraats

Harry van de Kraats studeerde rechten aan de Universiteit van Utrecht. Na zijn afstuderen werkte hij 8 jaar bij Unilever, laatstelijk als HR directeur van Lever Faberge Nederland, Home Care and Personal Care producten. In 2000 Harry verliet Harry Unilever en werkte 5 jaar voor WoltersKluwer, een van de leidende uitgevers wereldwijd, als Directeur Sales & Marketing Services. Begin 2003 keerde hij terug bij Unilever als Hr directeur voor de Ijs en diepvriesproducten divisie in Nederland. In 2005 startte Harry bij TomTom International B.V. , waar hij verantwoordelijk is voor Human Resources en IT.

Mevrouw drs. M. Lichtenberg

Directeur Digitale Bank Rabobank

De heer mr. drs. R.F.M. Lubbers (In Memoriam)

Ruud Lubbers studeerde Economie in Rotterdam, waarna hij in 1973 minister van Economische Zaken werd onder Den Uyl. In die periode kwam onder zijn verantwoordelijkheid de eerste Energienota uit. In deze nota werd gepleit voor onderzoek naar energiebesparing en duurzaamheid. In 1978 werd Lubbers fractievoorzitter van het CDA. Van 1982 tot 1994 gaf hij leiding aan drie kabinetten waardoor hij de langstzittende minister-president van Nederland werd. Tijdens het tweede kabinet-Lubbers (1986-1989) werd het eerste nationale milieu- en natuurbeleidsplan opgesteld. Na zijn premierschap werkte Lubbers een aantal jaar als hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg en vanaf eind 2000 werd hij Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR). Sinds zijn aftreden in 2005 zet hij zich in voor duurzaamheid. Zo is hij vanaf juni 2005 voorzitter van de Raad van Toezicht van het Energieonderzoek Centrum Nederland. Daarnaast werd Lubbers in 2006 voorzitter van het International Advisory Board (IAB) Rotterdam. Ruud Lubbers is council-voorzitter en kwartiermaker van het Rotterdam Climate Initiative.

Mevrouw mr. drs. M. Minnesma

Marjan Minnesma (1966) Startte haar carrière in duurzaamheid in 1994 bij NOVEM (voorloper van Agentschap NL.) Daarvoor studeerde ze af in bedrijfskunde, rechten en filosofie werkte zij voor adviesbureau Slot & Partners. Voor NOVEM werkte ze vijf jaar in Oost-Europa, waarna ze campagnedirecteur werd voor Greenpeace. Vervolgens werkte zij voor het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Ze werkte daar aan milieu- en rechtsvraagstukken en ontmoette Jan Rotmans, die haar overhaalde naar de Erasmus Universiteit in Rotterdam te komen, waar zij in 2007 Urgenda startten. Sinds 2010 is Marjan Fulltime directeur van de Stichting Urgenda. Marjan heeft samen met haar partner Kees van den Berg drie kinderen. Ze realiseert zich dat haar doelen ambitieus zijn, maar tegelijkertijd wil ze hoog inzetten. Urgenda helpt Nederland een handje om duurzame doelen te bereiken, maar uiteindelijk moeten bedrijven, particulieren en overheden het wel zelf doen. De actieorganisatie wil het proces van verduurzaming in Nederland versnellen met een actieplan, langetermijnvisie, icoonprojecten en een urgente agenda..

De heer F. Nauta

Frans Nauta (1966) is een innovator. Hij werkt als coach van startups, schrijver, spreker en adviseur. Zijn belangrijkste projecten spelen zich op het moment af bij&#160 Climate-KIC Entrepreneurship en TKI Wind op Zee. Frans is als deputy director verantwoordelijk voor de Climate-KIC Accelerator,  het grootste accelerator programma voor clean tech startups ter wereld. Voor het TKI Wind op Zee leidt hij de Community of Practice. Les geeft hij in de Climate-KIC business school over de thema’s clean tech, innovatie en entrepreneurship.

Eerder was hij onder andere oprichter en voorzitter van denktank Stichting Nederland Kennisland (KL), de leidende Nederlandse denktank op het gebied van de kenniseconomie en lector Innovatie aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Hij was ook de eerste secretaris en lid van het Innovatieplatform, onder voorzitterschap van de Minister-president. Over zijn Haagse ervaringen bij het Innovatieplatform schreef hij het boek Het Innovatieplatform; innoveren in het centrum van de macht.

Als adviseur heeft hij de afgelopen jaren onder andere gewerkt voor de ministeries van Algemene Zaken, Binnenlandse Zaken, Economische Zaken, OCenW en VROM, voor de provincies Zuid-Holland, Overijssel, Gelderland en Drenthe en voor steden als Amsterdam, Delft, Den Haag, Eindhoven en Vlissingen. Daarnaast werkt hij regelmatig met bedrijven, zoals Apple, ING, KPN, Logica CMG en Shell. Het verbindende element in al dit werk is dat het altijd draait om verandering en vernieuwing. In zijn werk als onderzoeker heeft hij onder andere studie gedaan naar voorbeelden van een slimme overheid in Australië, België, Canada, Denemarken, Duitsland, Engeland, Finland, Japan, Nederland, Nieuw Zeeland, Singapore, de VS en Zweden.

Frans Nauta was eerder onder andere beleidsmedewerker bij de Milieudienst van Amsterdam, ICT-trendwatcher bij Atos-Origin, onderzoeker voor de WRR naar het gebruik van toekomstverkenningen binnen de overheid en bestuurder van de Amsterdamse arthouse bioscoop Kriterion. Hij startte zijn professionele leven in 1989 als wethoudersassistent in Amsterdam. Als politicoloog en bestuurskundige (UvA) richtte hij zin in zijn Master studie op het gebruik van toekomstverkenningen, met name de rol van de computer als ‘moderne ziener’ (1996). Daarnaast heeft hij een Bachelor Milieuhygiëne van de Landbouwuniversiteit van Wageningen (1986).

Maatschappelijk is hij actief als bestuurder en toezichthouder. Hij is op het moment voorzitter van de Raad van Toezicht van Khan Academy Nederland en lid van de Raad van Toezicht van het Nederlands Jeugd Instituut. Hij was eerder lid van de Sirius-beoordelingscommissie van het Platform Bèta Techniek, voorzitter van de Adviescommissie Klimaat van de provincie Noord-Holland, bestuurlid van de VPRO, voorzitter van stichting Cybersoek en lid van de Raad van Advies van StudioK.

De heer mr. dr. R. Nieuwenkamp

Directeur Ondernemerschap, DG Ondernemerschap en Innovatie, Ministerie van Economische Zaken

Roel Nieuwenkamp studeerde economie en recht aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam en promoveerde aan de TU Twente op het onderwerp “succesfactoren in de samenwerking minister ambtelijke top.” Op dit moment is Roel Nieuwenkamp directeur ondernemerschap op het directoraat-generaal Ondernemen & Innovatie van het Ministerie van Economische Zaken. Roel bekleedde hiervoor diverse (management-) functies bij o.a. Arthur Andersen, het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen,

Mevrouw mr. M.J. Oudeman MBA

Marjan Oudeman werd op 7 juli 1958 in Beverwijk geboren. Na haar gymnasium-opleiding volgde zij de studie Rechten aan de Universiteit van Groningen, die zij in 1982 afsloot. In oktober 1982 trad zij bij Hoogovens in dienst als bedrijfsjurist bij de afdeling Juridische Zaken. In 1986 werd ze benoemd tot assistent Treasurer van Hoogovens. In deze periode, in de jaren 1989 en 1990, volgde ze het MBA Executive Development Program aan de Erasmus Universiteit en de Universiteit van Rochester in New York. In 1992 volgde haar benoeming tot hoofd van de afdeling Controlling Deelnemingen, Divisie Staal. Daarnaast was ze verantwoordelijk voor de opzet en co?rdinatie van de opleidingen op het vakgebied van Controlling. In juli 1995 werd ze benoemd tot controller Hoogovens Packaging Steel en ging deel uitmaken van het Management Team van deze business unit. Marjan Oudeman werd per 1 november 1998 benoemd tot algemeen directeur Hoogovens Packaging Steel en trad tevens toe tot het management team van de divisie Staal. Na de fusie van Koninklijke Hoogovens en British Steel tot Corus werd ze in 2000 benoemd tot director Commercial and Strategy van Corus Packaging Plus. Op 1 februari 2002 volgde haar benoeming tot managing director Corus Packaging Plus, en werd ze lid van de Directie van Corus Nederland B.V. In oktober 2003 werd ze benoemd tot managing director, Manufacturing Excellence van Corus Group. Vanaf 1 augustus 2004 is Marjan Oudeman managing director van Corus Strip Products IJmuiden en site manager in IJmuiden. Met ingang van 1 oktober 2004 is zij tevens voorzitter van de Directie van Corus Staal B.V. Daarnaast is zij in maart 2005 benoemd tot voorzitter van de Directie van Corus Nederland B.V. Marjan Oudeman is lid van de Raad van Commissarissen van N.V. Nederlandse Spoorwegen, en voorzitter van de Raad van Commissarissen van HKS Scrap Metals B.V. Zij is gehuwd en woont in Overveen. Het echtpaar heeft 3 kinderen.

De heer ir. N. Rauwenhoff

Voorzitter van de RvC van Hopling Technologies, Nicolaas Rauwenhoff, was van 2002 tot 2006 algemeen directeur van Lucent Technologies Nederland, een van de grootste innovatieve ict bedrijven wereldwijd op het gebied van communicatieoplossingen. Daarnaast was hij vice president global business partners en werd hij in 2006 benoemd tot vice president business development voor Lucent Technologies in Europa.

De heer dr. T.A. Rodrigues

Directeur TR Consult, vml. Lid Raad van Bestuur Ordina, vz Samenleving & bedrijf

Tom Rodrigues is van huis uit opvoedkundige. Hij is gepromoveerd op een onderzoek naar programmering van onderwijs en onderzoek in de orthopedagogiek op basis van immanente criteria.

Na zijn studie werkte hij 10 jaar bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in directie-, beleid- en managementposities. Hij was lid van het DG-team basis- en voortgezet onderwijs.

Sinds 1991 was hij als senior organisatie adviseur en directeur verantwoordelijk voor de overheidsdivisie van CMG. In die hoedanigheid was Tom Rodrigues direct betrokken bij organisatieveranderingen in het openbaar bestuur. Vanuit eindverantwoordelijke rollen werd meegewerkt aan modernisering van bedrijfsvoering met als aandachtsgebieden organisatie, cultuur en management.

Ook publiceerde hij een aantal artikelen over de modernisering van het openbaar bestuur en de betekenis van menselijk gedrag c.q. de rol van de manager daarbij. Hij was bestuurslid van de Raad van Organisatie adviesbureaus.

Sinds de zomer van 1997 was Tom Rodrigues lid van de Raad van Bestuur van Ordina en in het bijzonder belast met de commerciële regie en het toprelatie netwerk, alsmede de ontwikkeling van de Organisatie advies discipline. Tevens was hij als senior organisatie adviseur betrokken in een aantal grote herontwerp/veranderingstrajecten binnen de publieke sector (zorg, zekerheid, welzijn, wonen en veiligheid) alsmede bij de ontwikkeling van nieuwe toezicht- en handhavingarrangementen. Tenslotte was hij van 2000 tot 2009 bestuursvoorzitter van de Stichting Samenleving en Bedrijf die het maatschappelijk ondernemen in Nederland promoot.

Sinds mei 2011 is Tom oprichter /eigenaar van TRConsult en zelfstandig bestuursadviseur, bij grote verandertrajecten in de publieke sector zoals UWV, Belastingdienst en Nationale Politie.

Nevenfuncties:

Voorzitter Raad van Toezicht Orion
Bestuurslid Willem Frederik Hermansinstituut
Lid Raad van Advies Algemene Bestuursdienst
Lid Raad van Advies DJI
Lid Raad van Advies Acestes
Lid Raad van Commissarissen Atrivé
Lid CIR Industry Council (Universiteit Tilburg)
Docent Leiderschap Universiteit Utrecht
Redactielid Slow Management

De heer prof. dr. U. Rosenthal

Huidige functies • hoogleraar bestuurskunde Universiteit Leiden • voorzitter COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement BV • fractievoorzitter VVD Eerste Kamer, vanaf 1 mei 2005 Huidige nevenfuncties • lid Hoge Raad Europees Universitair Instituut te Florence • lid bestuur Stichting voor Parlementaire Geschiedenis te Nijmegen • voorzitter curatorium Leerstoel Parlementaire Geschiedenis Radboud Universiteit • lid bestuur Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis • lid algemeen bestuur Forum voor Stedelijke Vernieuwing • chief editor Journal of Contingencies and Crisis Management • lid kernredactie Liberaal Reveil • lid redactieraad Beleid en Maatschappij • member Editorial Board Administration and Society • voorzitter Haagse Academische Advieskring • lid Raad van Advies Mr. Annelien Kappeyne van de Coppellostichting • lid Adviesraad Herinneringskamp Westerbork • lid Adviesraad Jan Brouwer Fonds • lid Raad van Toezicht en Advies stichting Free Voice • lid curatorium Prof. mr. B.M. Teldersstichting • lid curatorium Benedictus de Spinoza Stichting • Loopbaan • wetenschappelijk medewerker Universiteit van Amsterdam 1970-1973 • wetenschappelijk medewerker Erasmus Universiteit Rotterdam 1973-1979 • vice-voorzitter Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) 1997-2002 • hoogleraar politicologie en bestuurskunde Erasmus Universiteit Rotterdam, 1980-1987 • directeur Kripolis BV • Politieke loopbaan • voorzitter/lid verschillende landelijke en lokale partijcommissies • voorzitter kernredactie Liberaal Reveil, van 1998-2005 • lid VVD Eerste-Kamerfractie • vice-fractievoorzitter V.V.D. Eerste Kamer der Staten-Generaal, 1 juli 2003-1 mei 2005 Vorige nevenfuncties • kroonlid Sociaal-Economische Raad • lid Raad voor het Binnenlands Bestuur • lid Raad voor de Transportveiligheid • decaan Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (Netherlands School of Government) • decaan faculteit Sociale Wetenschappen, Universiteit Leiden • voorzitter vakgroep bestuurskunde, Universiteit Leiden • lid Staatscommissie inzake Dualisme en lokale democratie (Staatscommissie-Elzinga) • lid steering committee European Group of Public Administration • lid Advies- en Arbitragecommissie Rijksdienst • voorzitter Vereniging voor Bestuurskunde • lid redactie Netherlands Journal of Social Sciences • lid redactie Disaster Management • lid redactieraad Americana • lid redactieraad Tijdschrift voor Overheidskunde • lid redactieraad Acta Politica • columnist dagblad Trouw • columnist Binnenlands Bestuur Opleidingen • gymnasium Maerlant Lyceum te ‘s-Gravenhage, 1957-1963 • politieke wetenschappen Universiteit van Amsterdam 1963-1970 • promotie Erasmus Universiteit Rotterdam, 1978 Ridderorden • Officier in de Orde van Oranje-Nassau Selectie van publicaties • In elkaars verlengde? Private en reguliere speurders in Nederland en België (2005) • Het terroristische kwaad (2005) • Enschede: de vuurwerkramp (2004) • Getuige de ramp: de Watersnoodramp 1953 in crisisperspectief (2003) • Managing crises: threats, dilemmas en opportunities (2002) • Openbaar bestuur: beleid, organisatie en politiek (Alphen aan den Rijn, 2001, 6e editie) • Ambtelijke vertellingen, Over verschijnselen die niet onbenoemd mogen blijven (2000) • Crisis: oorzaken, gevolgen, kansen (Alphen aan de Rijn, 1998) • The 1993 and 1995 floods in Western Europe: a comparative study in France, Belgium, Germany and • the Netherlands (1997) • Nederland en de Golfcrisis (1993) • De Bijlmerrramp (1993) • Coping with crises: The management of disasters, riots and terrorism (1989) • Aan de orde van de dag: opstellen over orde en veiligheid (1988) • Bureaupolitiek en bureaupolitisme: om het behoud van een competitief overheidsbestel (1988) • Netwerken rond het openbaar bestuur (1984) • Rampen, rellen, gijzelingen: crisisbesluitvorming (1984) • Politieke stelsels (1982) • De pluriformiteitsgedachte in het openbaar bestuur (1982) • Political order: Rewards, Punishments and Political Stability (dissertatie, 1978) • Crisis en Continuïteit: Economische Zaken, de oliecrisis en andere turbulenties (1977) • Ministers, ambtenaren, parlementariërs in Nederland (1975) • diverse artikelen in wetenschappelijke tijdschriften en dagbladen

De heer J. Schulte-Bockum

Chief Executive Officer Vodafone Netherlands

(Public Company; 1001-5000 employees; Telecommunications industry) November 2008 — Present (2 years 3 months) Leading Vodafone’s team in one of Europe’s most advanced telecommunication markets

Global Director of Terminals Vodafone Group (Public Company; 10,001+ employees; VOD; Telecommunications industry) September 2005 — September 2008 (3 years 1 month) Integrated Global Terminals Business Unit looking after Terminals Technology, Portfolio and Services, Supplier Management and User Experience at Vodafone Group Plc

Corporate Strategy Director Vodafone Group Plc (Public Company; 10,001+ employees; VOD.L; Telecommunications industry) November 2003 — August 2005 (1 year 10 months)Corporate Strategy development at Vodafone Group incl. geographic expansion, business development, operating company reviews, organisational development

Principal and Office Manager McKinsey&Co., Inc. (Partnership; 10,001+ employees; Management Consulting industry) September 1993 — October 2003 (10 years 2 months) Jens Schulte-Bockum’s Education University of Chicago MA , Economics , 1992 — 1993 Christian-Albrechts-Universität zu Kiel Diplom-Volkswirt , Economics , 1987 — 1992 Emory University Liberal Arts 1986 — 1987 Additional Information

Jens Schulte-Bockum’s Interests: Strategy and change management Personal: history, politics, current affairs

Sports: skiing, tennis, running

De heer mr. L.M. Sondag

Vml. Voorzitter Raad van Bestuur Van Gansewinkel Groep

Ruud Sondag studeerde rechten aan de Rijks Universiteit Utrecht. In de periode 1987-1997 vervulde hij diverse managementfuncties bij Nedlloyd lijnen, laatstelijk als Marketing- en Salesdirecteur Europa. In 1997 werd hij Marketing- en Salesdirecteur bij Van Gansewinkel Groep en lid van de Hoofddirectie. Van 2001 tot 13 april 2012 was hij voorzitter van de raad van bestuur, CEO (Chief Executive Officer) van Van Gansewinkel Groep

Commissariaten / nevenfuncties:

– Lid van de raad van commissarissen van de Meeuw Holding B.V., bouwonderneming met specialisatie tijdelijke en permanente huisvesting
– Voorzitter Bestuur van Stichting Regionale Omroep Brabant
– Lid van de adviesraad van de Faculteit rechten, economie en bestuurskunde
– Bestuurslid van de raad van advies van de Groene Zaak, een brancheoverstijgende vertegenwoordiging van duurzaam ondernemend Nederland die nadrukkelijk samenwerking met politiek en overheid zoekt

Mevrouw mr. drs. W.P.M.A. Verhagen

Is Voorzitter van de Raad van Bestuur, PostNL NV. Herna Verhagen werd voorzitter van de Raad van Bestuur op 24 april 2012. Zij was lid van de Raad van Bestuur van PostNL N.V. sinds 31 mei 2011.

Herna Verhagen kwam in 1993 in dienst bij TNT Post als sales manager. Zij heeft gewerkt als directeur Commercie van TNT Post, coördinerend directeur Post Nederland en was lid van de directie van TNT Post. In 2007 werd Herna benoemd als director Group HR van TNT N.V.

In de portefeuille van Herna Verhagen zitten corporate strategie, public affairs, communicatie, corporate responsibility, human resources en internal audit. Ze is verantwoordelijk voor Post in Nederland, Pakketten, Internationaal (TNT Post Verenigd Koninkrijk, TNT Post Duitsland, TNT Post Italië en Spring) en ICT.

Herna Verhagen is lid van de raad van commissarissen van SNS Reaal N.V. en Nutreco N.V. Ze is ook lid van het dagelijks bestuur van VNO-NCW.

De heer A.M.I. Verpaalen

De heer Guust Verpaalen, Area Vice President Northern Europe, Philip Morris Guust Verpaalen (1957) is meer dan twintig jaar werkzaam bij Philip Morris in verschillende achtereenvolgende functies. Hij is begonnen in de financiële sector, onder andere op het Europese hoofdkantoor in Zwitserland. Daarna heeft hij leiding gegeven aan de fabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom, de grootste fabriek van het concern buiten Amerika. Vervolgens is hij verantwoordelijk geweest voor de commerciële activiteiten in verschillende markten, het laatst voor de Benelux. Samen met Danig Hoofdman schreef hij het boek ‘HET is niet te geloven’ over creatief leiderschap. Guust is veel gevraagd voor lezingen en congressen. Vanaf 1 november gaat Guust Verpaalen vanuit zijn eigen bedrijf ‘FIEDELT’ activiteiten ontwikkelen op het terrein van Leiderschap en Maatschappelijk Ondernemen. Hij blijft betrokken bij Philip Morris als lid van de raad van commissarissen. C.V. Guust Verpaalen Opleiding: 1976: Gymnasium B te Bergen op Zoom 1987: NIVRA opleiding voltooid Werkervaring: 1976 – 1985 Rijksaccountantsdienst te Breda 1985 – 1991 Diverse financiële functies binnen Philip Morris Holland B.V. 1992 – 1996 Finance Manager Philip Morris EU Zwitserland 1997 Director Finance Philip Morris Holland B.V. 1998 – 2000 Director Manufacturing Philip Morris Holland B.V. 2000 – 2004 General Manager Philip Morris Holland B.V. 2004 – 2005 Managing Directory Philip Morris Benelux 2006 Area Vice President Northern Europe 2007 Managing Directory Benelux & Vice President EU Communist Affaires 2007 Oprichting Phidelity

De heer ir. J.J. Verwer

Jannes Verwer is sinds 1993 algemeen directeur van EZH, één van de vier elektriciteitsproductiebedrijven in Nederland. In januari 2000, werd EZH overgenomen door E.ON Energie AG en volledig geprivatiseerd. Voorheen was hij algemeen directeur van de RTD en BührmannTetterode, Papermill in Doetinchem en vervulde verscheidene management functies bij Royal Dutch Papermills (KNP). Naast zijn directeurschap van E.ON Benelux bv tot 2005 is hij Voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Nieuwe Unie (woningbouwcorporatie), commissaris bij Kema, NEA bv, Dienst voor Stoomwezen en is hij lid van Lloyd’s Register of Shipping Benelux Committee en General Committee.

De heer ir. J. van der Vlist

Directeur generaal milieu

J. (Hans) van der Vlist is geboren in Rotterdam op 29 april 1947. Hans van der Vlist is sinds 1 mei 2001 directeur-generaal Milieubeheer bij het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

Vorige functies: 1995 – 2001 Dijkgraaf van het hoogheemraadschap van “Uitwaterende Sluizen in Hollands Noorderkwartier” te Edam
1986 – 1995 Lid van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, verantwoordelijk voor de portefeuilles milieu, waterkwaliteit, energie en drinkwatervoorziening
1982 – 1986 Adjunct-directeur Gemeentewerken Schiedam
1972 – 1982 Hoofd Civiele Werken Gemeentewerken Schiedam
1971 – 1972 Medewerker verkeersdienst Rotterdam

Opleiding
1959 – 1964 Chr. HBS Walcheren te Middelburg
1964 – 1971 Studie Weg- en Waterbouw aan de Technische Hogeschool te Delft

De heer mr. R.O. Vos

Robert Vos is op 5 mei 1955 geboren in Beverwijk en aldaar opgegroeid. De middelbare school heeft hij doorlopen op het Gymnasium Felisenum in Velsen en is daarna rechten gaan studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Sinds 1978 is hij werkzaam bij het ministerie van Financiën, Directoraat Generaal van de Rijksbegroting, achtereenvolgens bij de Inspectie de Rijksfinanciën (IRF), de Directie Coördinatie Auditbeleid Departementen (CAD) en de Directie Begrotingszaken. Aldaar is hij momenteel hoofd van het projectbureau audit- en beheersingsvraagstukken. In deze functie heeft hij o.a. een vergelijkend onderzoek gedaan naar “Rechtmatigheid in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Duitsland,  de Verenigde Staten en de Europese Unie in vergelijking tot Nederland” alsmede een onderzoek gedaan naar “De ontwikkelingen in de auditfunctie in het bedrijfsleven”. Momenteel houdt hij zich bezig met o.a. bezig met het project ‘Vertrouwen geven, maar toch in control zijn’ en het onderzoeken van draagvlak voor een IT ondersteunde Management Control (IMC) benadering. In dat kader is vereenvoudiging en harmonisatie van de relevante wet- en regelgeving (waaronder de verslagleggingsregels) een belangrijk onderwerp. Daarnaast is hij namens ministerie van Financiën lid van de werkgroep die het draagvlak voor een Platform voor de Publieke Jaarverslaggeving onderzoekt. Binnen het ministerie van Financiën is hij betrokken bij de advisering over de samenvoeging van de auditdiensten tot één ADR en lid van de Stuurgroep Financieel Management (SFM) waarin alle beleidsstukken  inzake het financieel management zoals b.v. baten-lastendiensten, Verantwoord Begroten en de nieuwe Comptabiliteitswet worden behandeld. In het verleden was hij betrokken geweest bij het Interdepartementale beleidsonderzoek Regeldruk en Controletoren, dat geleid heeft tot  SiSa als één van de 4 pijlers en de discussie met de Algemene Rekenkamer over de introductie van het begrip financiële rechtmatigheid.

De heer mr. J.W. Weck

Directeur-generaal voor de Algemene Bestuursdienst, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Voorheen was Jan Willem Weck Directeur-generaal Telecommunicatie en Post, Ministerie van Verkeer en Waterstaat (1999 – 2001) en Directeur-generaal Rijksluchtvaartdienst, Ministerie van Verkeer en Waterstaat van april (1991 – 1999.) Daarvoor was hij ook plaatsvervangend Secretaris-generaal, Ministerie van Economische Zaken (1984 – 1991), Directeur van de Directie Wetgeving en andere Juridische Aangelegenheden op het Ministerie van Economische Zaken (1982 – 1984), plaatsvervangend Directeur van de Directie Elektriciteit en Kernenergie op het Ministerie van Economische Zaken (1979 – 1982), hoofd van de Afdeling Milieuhygiëne op het Ministerie van Economische Zaken (1975 – 1979) en medewerker Directie Consumentenbeleid, Ministerie van Economische Zaken van 1972 tot 1975. Jan Willem Weck heeft gymnasium alpha te ‘s-Hertogenbosch (1967) en haalde zijn doctoraal examen Nederlands recht (1972), Europees recht, Economisch ondernemingsrecht aan de Rijksuniversiteit te Groningen.

De heer prof. dr. M.C.D.P. Weggeman

De Heer Mathieu Weggeman is hoogleraar Organisatiekunde, in het bijzonder Innovatie Management aan de Faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences van de Technische Universiteit Eindhoven (www.tue.nl). Daarnaast is hij strategic associate van Squarewise (www.squarewise.com) en voert hij een eigen praktijk als bestuursadviseur. Mathieu Weggeman heeft als focus voor zijn onderzoek gekozen voor het begrijpen en verklaren van innovatieprocessen in technologie- en kennisintensieve organisaties. Zijn bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar het leidinggeven aan professionals, het realiseren van collectieve flow in organisaties en de werkwijzen van de netwerkgeneratie (zoals crowd sourcing).

In de tijd dat hij werkte voor de Raad van Bestuur van Philips, leerde hij het vak ondermeer van meesters als C.K. Prahalad en Sumantra Ghoshal. Verder was hij partner bij Twynstra Gudde Management Consultants en Chef Innovatie bij de Baak Managementcentrum VNO-NCW. In zijn adviespraktijk houdt Weggeman zich onder meer bezig met het ontwerpen van de inrichting en besturing van kennisintensieve organisaties, het faciliteren van een innovatie- en kennisvriendelijke cultuur, de productiviteit van Werknemer 2.0 en het stimuleren van de esthetiek van werkprocessen.

Reclame: Voor zijn bijdragen aan de vakliteratuur ontving hij in 2001 van de Orde van Organisatiekundigen en –Adviseurs de oeuvreprijs.

In 2005 publiceert Management Team dat Weggeman door zijn collega’s is gekozen in de Top-10 van beste Nederlandse organisatieadviseurs; weliswaar op de 10e plaats (ex-equo met Prof. dr. Arie van der Zwan), maar toch. In 2008 wint zijn boek “Leidinggeven aan professionals? Niet doen!” de Managementboek van het Jaar Prijs en wordt het genomineerd voor de Gids prijs 2008 voor het beste HRM-boek.

De heer L. Wildervanck

Lucas Wildervanck begon bij een grote bouwondernemer die werkzaam was in landen in Azië, het Midden-Oosten en Afrika. Nadat hij voor McKinsey werkte werd hij COO van Navteq, de eerste en grootste digitale kaartmaker waar hij de innovatiestrategie ontwikkelde en implementeerde.   Lucas was directeur van de grootste Nederlandse incubator die belegde in zeer innovatieve hightechbedrijven. Als senior executive VP van TomTom was hij tevens verantwoordelijk voor de ontwikkeling en commercialisering van innovaties.

Mevrouw ir. L. Woudstra

Hoe je van een nood een deugd maakt, weet Linda Woudstra als geen ander. De internetondernemer, van huis uit ingenieur, maakte van een “privé-probleem” waarmee veel mensen worstelen een ondernemersvraagstuk en boekt daar met haar landelijke bemiddelingsbureau Regeltante.nl inmiddels grote successen mee. Haar devies is even simpel als effectief: veranderen kan altijd. Een veranderingstraject in een onderneming kan soms een onmogelijke opdracht lijken, vooral voor wie er middenin zit. Ondernemer Linda Woudstra (1962) is een expert in het bedenken van strategieën om het proces succesvol te laten verlopen. Het maakt haar daarbij weinig uit of het gaat om problemen bij de combinatie van werk en zorg, een specialiteit van haar landelijke opererende servicebureau Regeltante.nl, of om de introductie van een nieuwe technische applicatie op de markt. Linda Woudstra: ,,Eén van mijn favoriete thema’s is de problematiek rondom de combinatie werk en zorg, maar veel meer dan dat bedenk ik oplossingen en organiseer ik de verandering. Soms moet ik er zelf een bedrijf voor oprichten, maar mijn expertise ligt in het feit dat ik een strategie kan bedenken hoe de verandering succesvol kan worden doorgevoerd en welke middelen daarbij nodig zijn. Dat kan uiteenlopen van aanpassing van de communicatie, lobbyen, of het stroomlijnen van producten en diensten.” Linda Woudstra studeerde af als ingenieur aan de Technische Universiteit Delft en startte haar carriëre bij General Electric Plastics (GEP) in Bergen op Zoom. Al snel werd zij als design manager verantwoordelijk voor de introductie van kunststoffen in nieuwe applicaties en markten. Woudstra: ,,De centrale vraag was toen al: hoe maak je mensen rijp voor een nieuw idee of concept? Waarom hebben sommige mensen altijd bedenkingen en zijn anderen snel te overtuigen en pakken zij nieuwe dingen meteen op De vraag stellen is eenvoudig, maar het antwoord bleek des te moeilijker.” Toch vindt Woudstra deze thematiek een stuk boeiender dan wéér een nieuw model auto ontwikkelen. Niet zo verwonderlijk dus dat haar werk zich steeds meer verplaatste van de materiële wereld naar het immateriële domein van ideevorming en communicatie. Haar achtergrond komt daarbij goed van pas: techniek ziet zij als een middel om tot resultaat te komen. In haar huidige, snel groeiende internetonderneming Regeltante.nl bijvoorbeeld maakt ze handig gebruik van interactieve technieken om de dienstverlening te optimaliseren. Linda Woudstra heeft ruime ervaring opgedaan met strategische veranderingstrajecten. Na de start van haar eigen adviesbureau Yellow & Blue Consultancy BV in 1993 kreeg zij de mogelijkheid om zich echt bezig te houden met de ontwikkeling van een beleidsstrategie voor Philips NV. Haar doel bij Philips was om niet alleen strengere milieueisen het hoofd te kunnen bieden, maar ook een imago op te bouwen als verantwoord producent. Voor Philips ontwikkelde zij een milieucommunicatie-strategie, een zienswijze die werd geconcretiseerd in het eerste Milieujaarverslag van Philips dat in 1997 verscheen. Philips ontving voor deze innovatieve aanpak de World Environmental Counsel Award. Nadat Linda Woudstra zelf aan den lijve had mogen ondervinden hoe moeilijk het is een bedrijf en een gezin met twee opgroeiende kinderen draaiende te houden (‘De planning van werkende vrouwen is een legpuzzel waarvan de complexiteit vaak gruwelijk wordt onderschat’), besloot zij dat ook voor haarzelf een ingrijpende verandering nodig was. Een gedegen studie naar de oorzaken van de gebrekkige infrastructuur in de kinderopvang en andere zorgproblemen, leidden in 2001 tot de start van een nieuw internetbedrijf: een onderneming die zich bezighoudt met de bemiddeling van thuispersoneel, Regeltante.nl. Bij Regeltante.nl staan inmiddels bijna 20.000 mensen ingeschreven, die aan het werk willen als thuishulp, gastouder of particuliere oppas. Ruim 5000 kandidaten zijn al als oppas of (thuis)hulp aan werk geholpen door Regeltante.nl. Ook dit tweede bedrijf van Linda Woudstra is vanaf de start zeer succesvol geweest. Omdat Woudstra vindt dat veranderen niet kan zonder een stevige inhoudelijke basis, houdt zij zich ook intensief bezig met het politieke en maatschappelijke debat over de combinatie werk en privé. Zij verzet zich daarbij tegen de polarisatie tussen mannen en vrouwen die in de discussie dreigt te overheersen. Volgens Linda Woudstra zijn vaak andere, soms louter economische krachten aan het werk die een goede combinatie tussen werk en privé onmogelijk maken. Om die te doorgronden moeten de economie en de werking van geld veel nauwlettender bestudeerd worden. Woudstra schrijft en geeft lezingen over deze onderwerpen en mengt zich in het publieke debat. Ze streeft ernaar steeds vlijmscherp de problematiek neer te zetten en die te verheffen naar het niveau waarop economie en zorgtaken elkaar ontmoeten. Daarbij bedenkt ze soms onorthodoxe oplossingen, zoals haar idee om de kantooruren in Nederland in te delen in twee roosters, wat gezinnen met (schoolgaande) kinderen aan het werk houdt, maar ook de productiviteit kan verhogen en de verkeersdruk op de Nederlandse wegen kan verlichten. Ook pleit Woudstra voor een betere beloning van huispersoneel zoals de oppas en de huishoudelijke hulp. Op die manier wordt niet alleen de arbeidspositie van deze werknemers (veelal vrouwen) geholpen; dat zorgt er tegelijk voor dat andere werkende vrouwen hun carriëre kunnen vervolgen, ook als er kinderen zijn. Inmiddels worden haar pleidooien gehoord door maatschappelijke groepen en politieke partijen, maar ook door de Raad voor Werk en Inkomen, die ze heeft verwerkt in een recent advies over het fiscaal “witten” van zwart werk in en rond het huis.

De heer J. Albers

De in 1952 geboren Jan Albers is een topsporter in hart en nieren, met een voorliefde voor hockey. Hij begon zijn sportcarriere bij VMHC Basko, de club uit zijn geboorteplaats Veldhoven, die hem de bijnaam Jantje Basko opleverde. Hij werd geselecteerd voor het Nederlands elftal en nam in 1976, samen met onder andere Andre Bolhuis en Tim Steens, deel aan de Olympische Spelen in Montreal waar de strijd om de bronzen medaille werd verloren van Pakistan.

Hij studeerde bestuurskunde aan de Technische Universiteit Eindhoven en vervulde daarna vooral in het buitenland managementfuncties voor Philips.

In 1998 werd hij manager bij GEA, het Duitse technologische conglomeraat. Hij maakte er van 2000 tot 2003 deel uit van de raad van bestuur. In 2004 werd hij partner bij internetadviesbedrijf Jungle Minds en vijf jaar later CEO van de toen noodlijdende textielproducent Gamma Holding. Beide functies combineerde hij van 2006 tot 2014 met het voorzitterschap van de Nederlandse hockeybond.

Momenteel is Jan werkzaam als CEO bij Koninklijke Ten Cate, daarnaast is hij sinds 2012 Commissaris bij PSV Eindhoven.

De heer R. Baan

Rob Baan, (03-05-56, Haarlem) woont in Enkhuizen, is getrouwd en heeft vier kinderen. Hij is zoon van een politiebrigadier en komt uit een familie waarin zeevaart en landbouw een rode draad vormen. Na wat zeereizen, op jonge leeftijd, heeft hij de Hogere Landbouw School, richting agrarische bedrijfskunde, afgerond. Hier kreeg hij de smaak te pakken van de boeiende en belangrijke Nederlandse zaadindustrie. Voor een van de grootste bedrijven, Sluis & Groot (het huidige Syngenta), heeft hij gedurende 22 jaar, in meer dan 70 landen, in de tuinbouw gewerkt. Markten ontwikkelen en bedrijven oprichten in oorden als China, India en Midden-Oosten behoorden tot zijn activiteiten.

Tegen de eeuwwisseling zocht één van zijn klanten, Gerrit Koppert, een directeur voor diens onderneming in Monster. Rob stapte hier in en na twee jaar, in 2002,nam hij de kwekerij van exclusieve microgroenten over. Sindsdien is Rob actief met zijn eigen bedrijf, Koppert Cress. In dit bedrijf maakt hij inspirerende microgroenten met als doelgroep de topchefs in de wereld. Zijn boodschap is om met smaak, innovatie, kleur, geur en decoratiewaarde partner te zijn in de topkeuken. In het door Rob geïntroduceerde marketing concept ligt de focus op de gastronomie, het eind van de keten. Zijn passie voor bijzonder eten en 22 jaar internationale reiservaring kwamen hier goed van pas. Het assortiment is sinds de overname van vijf soorten naar meer dan vijftig gegroeid. Koppert Cress is marktleider en staat aan de vooravond van nog veel meer innovaties.

In de loop der jaren heeft Rob Baan met Koppert Cress vele prijzen in ontvangst mogen nemen:

• Ranking the Grower: Meest Duurzame Ondernemer 2011, categorie groenten divers
• Inspiration Award 2010 voor de meest inspirerende Westlander
• Wine Professional Diamond Award 2010
• Ondernemersprijs Haaglanden 2009
• Versmarketeer: Vers Top 100 2008
• Fresh & Cash Award 2007
• Man van het Jaar in de AGF 2006
• Gastro Innovations Preis 2006 (Intergastra)
• AGF Innovatieprijs 2001
• Drie keer werd de AGF Innovatie Award overhandigd (2 keer voor Koppert Cress en 1 x voor 24Kitchen.Deze prijs wordt toegekend door een jury van vakgenoten in de Nederlandse groente industrie.)
• ‘Honourable member of les Amis Saisonnier’ door Culinaire Saisonnier
• ‘Premo Internacional Martiko a la callidad del producto’ (‘Lo Mejor de la Gastronomia’ inSan Sebastian)

Sinds 2007 heeft Koppert Cress een vestiging op Long Island, New York. Er zijn plannen om een eigen vestiging in Japan te starten. Sinds 2010 heeft Koppert Cress in Monster één van de meest moderne en duurzame productiekassen ter wereld, met “state of the art” LED verlichting, warmteopslag in de bodem en wind- en zonne-energie. Naast activiteiten voor Koppert Cress is Rob Baan ook actief op andere gebieden. Hij is mede-initiatiefnemer van de kookzender 24Kitchen, die gezonde voeding bij de consument wil stimuleren. In juni 2012 was Rob spreker tijdens TEDX Binnenhof.

De heer ing. G. Bakker

Studeerde Werktuigbouwkunde, specialisatie Fijnmechanische Techniek aan de Hogeschool Utrecht. Gijs werkte achtereenvolgens voor Nijdra als kwaliteitsmedewerker, verantwoordelijk voor het Iso systeem, Boon Edam, waar hij verantwoordelijk was voor international new business development en als directeur van Creax verantwoordelijk voor de Nederlandse markt. Samen gewerkt aan een innovatiemodel, gebaseerd op de methode TRIZ, dat het innovatie proces van bedrijven aanzienlijk verkort door gebruik te maken van bestaande kennis uit andere industrieën. In 2003 richtte hij Innovative Partners op waar hij sindsdien mede eigenaar en algemeen directeur is. Innovative Partners houdt zich bezig met het versnellen van het innovatie proces voor diverse bedrijven. Met als opdrachtgevers o.a. Shell, Akzo Nobel, ICTU, Hewlett Packard, Philips, Friesland Foods, Yamaha en in het mkb bedient Innovative Partners de totale internationale industrie.

Gijs is naast zijn professionele carrière actief als bestuurslid van de Stichting Let’s Innovate. De stichting Let’s Innovate heeft als doel bedrijven en instellingen beter bewust te maken van de do’s en dont’s die voortkomen bij het innoveren en richtingen aan te geven om hiermee om te gaan.

De heer drs. J.W. Baud

Jan Willem Baud studeerde algemene economie aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Van 1977 – 1983 werkte hij in diverse functies (o.a. in Londen) voor Shell. Na zijn carriëre bij Shell adviseerde hij bedrijven als consultant bij Horringa & De Koning, waarna hij in 1989 algemeen directeur werd van Fico Tooling, een dochter van ASM. Fico maakt hoogwaardige gereedschapsmachines voor de halfgeleider-industriemarkt en behaalde daarmee een omzet van bijna E 100 miljoen.

In 1997 werd Jan Willem algemeen directeur van Triple-P een automatiseringsbedrijf, genoteerd aan de NASDAQ in de VS. Jan Willem Werd aangetrokken door de commissarissen als COO. Hij werd CEO en heeft een opzienbaarlijke turnaround verricht. Vanaf 2002 tot op heden is Jan WIllem Directievoorzitter NPM Capital (Participatiemij). Jan Willem is gehuwd en heeft drie kinderen.

De heer M. van der Bel

Michel van der Bel is General Manager van Microsoft Nederland. In deze functie is hij volledig verantwoordelijk voor de business strategie binnen de Nederlandse markt. Hij geeft leiding aan het managementteam en draagt de verantwoording voor de verdere uitbouw van de positie van Microsoft in Nederland en het voortzetten van de huidige omzet- en winstgroei. Michel is sinds 1 januari 1999 bij Microsoft Nederland in dienst. Hiervoor had hij de leiding over de Nederlandse Enterprise & Partner Group. Hij heeft een MBA-degree en een achtergrond in de elektronica en beschikt over ruime ICT-ervaring. Voordat hij bij Microsoft in dienst trad, was hij werkzaam als divisiemanager bij Getronics, waar hij verantwoordelijk was voor zeven business units. Hij maakte de overstap naar Microsoft, omdat hij graag wilde werken bij een organisatie met een duidelijke voortrekkersrol op het gebied van innovatie en technologie. Hij is een gedreven persoon, die voortdurend op zoek is naar een sfeer of cultuur die hem stimuleert bij het bereiken van zijn doelen. Dit doet hij liever samen met anderen dan alleen. Een echte people manager die vooral als coach optreedt.

De heer H. Blankesteijn

VWO-diploma Gemeentelijk Gymnasium Hilversum 1976. Vakken: Nederlands, Frans Latijn, Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde, Biologie. 8e vak Geschiedenis, 9e vak Engels.

Fysicus, Rijksuniversiteit Utrecht. Doctoraalexamen in 1982. Hoofdvak Grondslagen der Natuurkunde. Bijvakken: Geschiedenis der Natuurwetenschappen, Meteorologie, Natuurkunde & Samenleving.

Sindsdien werkzaam als free-lance wetenschapsjournalist, bij radio, televisie en schrijvende pers. Daaronder: Het Klokhuis (samenstelling en regie tv-reportages), VPRO Het Gebouw (presentatie en interviews wetenschapsrubrieken), Radio 1-Journaal (‘correspondent in cyberspace’), Teleac/NOT (schrijven cursusboeken en presentatie tv-programma’s over computers en internet), NOS Horizon, populair-wetenschappelijk tv-programma (redactie), Trouw (redactionele bijdragen en columns), Technisch Weekblad, blad voor ingenieurs (commentaren), New Scientist (nieuwsberichten), Annals of Improbable Research (satire).

Gediplomeerd bus- en vrachtwagenchauffeur (1987).

Huidige werkzaamheden onder andere:

Redactionele bijdragen en columns voor NRC Handelsblad.

Correspondent in cyberspace, ict-columnist en programmamaker BNR Nieuwsradio
Wekelijkse columns op Internet bij Hccnet en Planet

BOEKEN:

‘Vindingen van de XXste Eeuw’, BZZTôH, 1993
‘Op zoek naar het Behouden Huys’, verslag van reis naar Nova Zembla. Geschreven samen met dr. L. Hacquebord. BZZTôH, 1993.
‘Digi@taal’, over interactieve CD’s, multimedia en de elektronische snelweg. Teleac 1995
‘Mythen van het Computertijdperk’, Meulenhoff, 1997
‘ComputerPlus; doe méér met uw PC’. Cursus voor leken/thuisgebruikers over de mogelijkheden van de moderne PC. Teleac 1997.
‘Het beste uit uw PC’, handboek, Consumentenbond 1998
‘De eerste crash van 2000,’ Over het millenniumprobleem, Contact 1999.
‘Pc-4u; Thuis op de computer’. Teleac, 2000.
‘Internet, je bent nooit te oud’. Teleac-cursus, Gopher 2001
‘Het Meest Optimale Maximum’, columns, Gopher 2001.

De heer prof. dr. J.J. Boonstra

Jaap Boonstra is hoogleraar “Organization Dynamics bij Esade Business School in Barcelona en hoogleraar “Organizational Change” bij WU, Vienna University for Economics and Business. Daarnaast is hij kerndocent bij de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) in Den Haag. Eerder was hij rector bij interuniversitair centrum voor organisatie en veranderkunde in Utrecht en hoogleraar “Organisatieverandering” aan de Universiteit van Amsterdam.  Hij was commissaris bij enkele Nederlandse bedrijven en toezichthouder bij International Choreographic Arts Centre ICK en bij Spirit, een jeugdzorginstelling in Amsterdam. Als zelfstandig adviseur is hij betrokken bij complexe veranderingsprocessen in organisaties in Nederland, Spanje en Duitsland.

Op Esade Business School verzorgt Jaap onderwijs over verandermanagement, strategische besluitvorming, internationale samenwerking en leiderschap voor internationale studenten. Hij is betrokken in leergangen voor bestuurders en leiders in internationale organisaties over organisatieverandering en leiderschapsontwikkeling. Bij WU draagt hij bij aan een Executive leergang over verandermanagement in Roemenië. Bij de NSOB speelt hij een rol in leergangen voor leiders in publieke en maatschappelijke organisaties.

Als onderzoeker verricht hij onderzoek naar de relatie tussen strategische en culturele verandering en organisaties en de betekenis van leiderschap in deze veranderingen. Hij is betrokken in onderzoek naar technologische en organisatorische aspecten van innovatie en naar duurzame veranderingen in organisatorische netwerken. Zijn huidige onderzoek richt zich op waardegedreven leiderschap, cultuurverandering, internationale samenwerking en maatschappelijke innovatie.

Jaap publiceerde meer dan tweehonderd artikelen en diverse boeken over technologische en organisatorische vernieuwing, management van verandering, leerprocessen in organisatorische netwerken en transformationeel leiderschap.

De heer drs. ing. J.A. Bout

De heer Bout heeft diverse technische opleidingen gevolgd: LTS machine bankwerken, Hogere Zeevaartschool en HTS Werktuigbouwkunde. Voorts is hij in 1973 aan de Rijksuniversiteit van Groningen cum laude geslaagd voor het doctoraal examen Bedrijfseconomie. Hij heeft in 1990 aan de Harvard University de ISMP Cursus gevolgd.

Van 1968 tot 1983 was de heer Bout werkzaam bij Adviesbureau Bakkenist, het Ministerie van Financiën en het Ministerie van Economische Zaken. In 1983 trad hij in dienst van de Hollandsche Beton Groep N.V. Daar begon hij als algemeen directeur van NEM Ketel- en Apparatenbouw. Vervolgens werd hij benoemd tot managing director van de Hollandse Constructie Groep B.V. en in 1990 tot directeur van de Stafafdeling Group Planning. Zijn carrière bij de Hollandse Beton Groep N.V. heeft hij afgesloten in de functie van managing director bij Tebodin Consultants. Per 1 januari 2002 is de heer Bout benoemd tot Voorzitter van de Raad van Bestuur van de Koninklijke Haskoning Groep B.V. Hij zal per 1 januari 2011 worden opgevolgd door Erik Oostwegel.

•Voorzitter van de Raad van Bestuur Koninklijke Haskoning Groep B.V.
•Lid Raad van Toezicht Nuffic
•Lid Rijkscommissie Export-, Import- en Investeringsgaranties
•Lid Strategische Advies Raad van het kerngebied TNO Bouw en Ondergrond
•Voorzitter werkgroep Economische wederopbouw Afghanistan (WeWa)
•Lid Raad van toezicht Deltares
•Lid TopBrainstorm ‘Talent naar de Top’
•Lid Raad van Advies van de ‘Dutch Delta Academy’
•Lid Algemeen Bestuur ‘Ubbo Emmius Fonds’
•Voorzitter Raad van Advies Donders Instituut

De heer P. Buenen

Perry Buenen is Chief of Supply Chain Management at Canon Europe, verantwoordelijk voor strategie en management van Canon’s Europese supply chain operatie en infrastructuur in Europa, het Midden Oosten en Afrika. Hij is verantwoordelijk voor de zekerheid dat Canon’s supply chain netwerk wordt vergroot om aan de wensen te voldoen van de strategische groeimarkten met daarin volledige integratie van andere business processen en intussen de samenwerking met de klant versterkend. Voorafgaand aan Canon, had Perry senior management posities bij Pitney Bowes en Xerox Corporation..

De heer A. Burgmans

Antony Burgmans (1947) studeerde aan Nijenrode en daarna politicologie en sociale wetenschappen aan de Universiteit van Stockholm, waarna hij zijn master of arts behaalde aan de Universiteit van Lancaster. Burgmans startte bij Unilever in 1972, als marketing assistent bij Lever. Later heeft hij verscheiden marketing en verkoop posities vervuld in Indonesië en Nederland. In 1982 werd hij marketing en sales directeur voor Lever in Nederland, waarna hij in 1985 marketing directeur werd voor Lever in Duitsland. Drie jaar later werd hij voorzitter van PT Unilever Indonesië. In 1991werd hij directeur van Unilever als eindverantwoordelijke voor persoonlijke verzorgingsproducten. Burgmans kreeg daarna de verantwoordelijkheid voor Ijs en diepvriesproducten Europa. In mei 1994 werd hij voorzitter van het Europe Committee, dat Unilever’s Europese activiteiten coördineert. In Oktober 1998, werd Burgmans vice voorzitter van Unilever N.V. en werd voorzitter van Unilever N.V in mei 1999. In mei 2005 werd Burgmans verkozen tot voorzitter van Unilever N.V. and PLC. Antony Burgmans nam in mei 2007 afscheid als voorzitter van Unilever. Naast zijn carrière bij Unilever was Burgmans lid van de Raad van Commissarissen van ABN AMRO, lid van de Internationale raad van Advies van Allianz AG en is niet-uitvoerend bestuurder van BP plc. Daarnaast is hij lid van de raad van commissarissen van Akzo Nobel NV en mede voorzitter van het Global Commerce Initiative (GCI) en voorzitter van de Raad van Commissarissen van het Mauritshuis Museum in Den Haag. In december 2003 ontving hij een ere-doctoraat in het recht van de Universiteit van Lancaster.

Mevrouw mr. drs. M.E.J. Caubo

1987: Cum Laude Graduated as Doctor of Medicine Rijks Universiteit Leiden
1987-1989: M.D. Research Assistant Internal Medicine
1989-1993: Vocational training Company Doctor at Shell Nederland Raffinaderij Chemie Pernis
1993-1997: Manager Arbodienst Shell International Exploration and Production
1997-1999: Independent established Company Doctor, a.o. working for Achmea Arbo
1998-2003: Lead Assessor Audits Arbodiensten for BVQI
1999-2003: Teammanager For head Offices Rabobank Arbodienst
2003-2009: Director Occupational Health Center DSM
2009 – heden: Director responsible Care DSM

Nevenfuncties:
Lid Raad van Commissarissen Enexis NV
Commissaris (voorzitter) OGH-DRW Groep.

De heer D. Dessers

Dirk Dessers (1958) Dirk Dessers studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven (KUL) met als specialisatie Operations Management. Na zijn universitaire studies emigreerde hij naar Zuid-Afrika waar hij als productieplanner begon voor Bosal, wereldwijd fabrikant van uitlaatsystemen, trekhaken en krikken voor auto’s en van stalen precisiebuis. In 1990 was hij Plant manager van de uitlatenfabriek en keerde hij ook terug naar België. Daar heeft hij tot juni 1993 gewerkt in Bosal International ( in Lummen) aan het opstarten en operationeel maken van een product en productie standaardisatieprogramma. Daarna werd hij productiedirecteur van de grootste fabriek van de Bosal Groep, Bosal Benelux in Westerlo : 700 werknemers en 150 miljoen euro omzet . In 1997 volgde hij er de toenmalige Algemeen Directeur op, die met pensioen ging. In mei 1998 werd hij lid van de Bosal Group Board en in 2000 van de toen opgerichte Supervisory Board. Sinds januari 2005 heeft hij Bosal Benelux overgedragen aan een opvolger die hij reeds in 1998 heeft aangetrokken, en is hij verantwoordelijk geworden voor alle uitlaatfabrieken in Europa, de krikfabrieken wereldwijd en de fabrieken in Zuid-Afrika. Ook zit hij samen met de CEO en de CFO in het dagelijks bestuur van de Bosal Groep. De Bosal groep heeft momenteel een 7000 werknemers en een omzet van 900 miljoen Euro. Wereldwijd zijn er 37 fabrieken, 5 R&D centra en vele distributiecentra. Bosal is nog steeds een familiebedrijf en financiert alles met eigen middelen.

De heer prof. dr. R. Dijkgraaf

Robbert Dijkgraaf (1960) is sinds 2005 universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij vanaf 1992 de leerstoel mathematische fysica bezet. Hij studeerde natuurkunde en wiskunde in Utrecht. Na een onderbreking waarin hij de opleiding schilderen volgde aan de Gerrit Rietveld Academie, promoveerde hij daar cum laude in 1989 bij Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft. Daarna bekleedde hij posities aan Princeton University en het Institute for Advanced Study, ook in Princeton. Hij is sinds mei 2008 President van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Dijkgraaf werkt op het gebied van snaartheorie, quantumzwaartekracht en het grensgebied van wiskunde en deeltjesfysica. Voor dit onderzoek kreeg hij in 2003 de NWO Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. Dijkgraaf was gasthoogleraar in onder andere Harvard, MIT, Berkeley en Kyoto, hij is redacteur van een tiental wetenschappelijke tijdschriften en wetenschappelijke adviseur van instituten in Cambridge, Bonn, Stanford, Dublin en Parijs. Veel van Dijkgraafs activiteiten liggen op het snijvlak van wetenschap en maatschappij. Als columnist van NRC Handelsblad schrijft hij voor een breed publiek over wetenschap, kunst en andere zaken.

Veel van deze stukken zijn gebundeld in Blikwisselingen(Uitgeverij Bert Bakker, 2008). Hij is de popularisering van de wetenschap zeer toegedaan, bijvoorbeeld als medewerker van het televisieprogramma Hoe?Zo!, maar ook als initiatiefnemer (én financier) van proefjes.nl, een website met alledaagse proefjes voor kinderen vanaf 8 jaar.

Dijkgraaf was tevens lid van de het tweede Innovatieplatform.

De heer dr. S.R.A. van Eijck

Steven Richard Antonius van Eijck is geboren op 4 augustus 1959 te Rotterdam.

Opleiding

Na het behalen van het diploma Atheneum-B studeerde hij economie met als specialisatie fiscale economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (doctoraal examen 1988). Hij volgde in 1991 aan dezelfde universiteit de postdoctorale opleiding Europese fiscale studies. Op 8 maart 2005 promoveerde hij bij prof. dr. L.G.M. Stevens op het proefschrift ‘Het vermogen te dragen’.

Onderwijzer en wetenschapper

Van 1985 tot 1997 was Steven van Eijck aan de hogeschool voor economische studies docent algemene economie, bedrijfseconomie, bankleer en fiscale economie en vanaf 1988 tevens vakgroepvoorzitter fiscale economie en bankleer.

Vanaf 1988 was hij ook verbonden aan de Erasmus universiteit Rotterdam, tot 1990 als wetenschappelijk docent belastingrecht aan de Juridische faculteit, als universitair docent fiscale economie aan de economische faculteit en onderwijscoördinator van het fiscaal economisch instituut; tot 2002 was hij er adjunct-directeur capaciteitsgroep fiscale economie en recht, adjunct-directeur opleiding fiscale economie, wetenschappelijk hoofddocent fiscale economie en financiële planning en directeur van het Erasmus instituut voor financiële planning. In 1999 werd hij uitgeroepen tot beste docent van de economische faculteit van de Erasmus universiteit. Hij was tevens als universitair hoofddocent verbonden aan de open universiteit Nederland. Steven van Eijck zat in tal van redacties en van zijn hand verschenen enkele honderden publicaties, waaronder (studie)boeken, artikelen en columns.

Ondernemer

Al tijdens zijn studie richtte Steven van Eijck zijn eerste onderneming het instituut voor branche onderzoek op. Later volgden Adfident en TAPA BV. Hij was van 1996 tot 2002 voorzitter van het bestuur van de academie voor financiële planning en chairman of the board of directors of the European financial planning association en directeur/(groot)aandeelhouder van het instituut voor fiscale kennisoverdracht BV te Rotterdam. Steven is directeur strategie en beleid en aandeelhouder van Binnenhof.TV BV.

Ongebonden politicus

Op 22 juli 2002 werd hij benoemd tot staatssecretaris van Financiën in het Kabinet-Balkenende I. Aansluitend benoemde het Kabinet-Balkenende II hem tot commissaris jeugd- en jongerenbeleid en werd hij eindverantwoordelijk voor operatie jong. Dit interdepartementale samenwerkingsverband (vws, bzk, oc&w, justitie, sozaw, vrom en financiën) stond voor een sterk en resultaatgericht jeugdbeleid. Afsluitend bracht Steven van Eijck in 2006/2007 een viertal sturingsadviezen uit (‘Koersen op het kind’, ‘Kompas voor het nieuwe kabinet’, ‘Diversiteit in het jeugdbeleid’ en ‘Groeistuipen in het speciaal onderwijs’) met 127 aanbevelingen. Het overgrote deel van de aanbevelingen is overgenomen door het Kabinet-Balkenende III. Augustus 2008 werd Steven van Eijck door de Commissaris van de Koningin in Utrecht aangezocht als informateur om de daar ontstane provinciale bestuurscrisis te doorbreken. Twee weken later nam het fractievoorzitters convent met grote meerderheid zijn advies over voor de vorming van een werkbare stabiele coalitie die op een meerderheid in Provinciale Staten kon steunen. De Ministerraad heeft op 7 november 2008 ingestemd met de voordracht tot benoeming door de Koningin van Steven van Eijck als voorzitter van het adviescollege toetsing administratieve lasten. De adviezen aan regering en Staten-Generaal betreffen met name het beleid van het kabinet om de regeldruk terug te brengen. Dit beleid wordt gecoördineerd door een ministeriële stuurgroep onder leiding van minister-president Rutte. Zijn termijn eindigde op juni 2011.

Rotterdammer

Steven van Eijck is bij de oprichting in 2004 (en tot 1 oktober 2007) door het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders benoemd tot voorzitter van de economic development board Rotterdam. Hij was ook vice-voorzitter van de international advisory board (vz dr. h.c. R.F.M. Lubbers), de internationale denktank. Hij is door de burgemeester van Rotterdam onderscheiden met de Wolfert van Borselen penning voor zijn bewezen diensten. Per 1oktober 2007 is hij benoemd tot kwartiermaker en later voorzitter van de raad van bestuur van de stichting Rotterdam European youth capital. Deze stichting kreeg van het college van burgemeester en wethouders de opdracht om Rotterdam als eerste jongerenhoofdstad van Europa in 2009 op de kaart te zetten. De Europese Commissie verleende via Eurocommissaris Jan Figel het patronaat aan dit initiatief. Inmiddels is dit initiatief in Europa duurzaam verankerd en wordt elk jaar een Europese Jongerenhoofdstad gekozen (inmiddels 5).

Voorzitter Landelijke Huisartsenvereniging

Sinds 1 mei 2006 is Steven van Eijck voorzitter van de landelijke huisartsen vereniging en tevens lid van het federatiebestuur van de Koninklijke Nederlandsche maatschappij tot bevordering der geneeskunst. Ook is Steven voorzitter van het 1ste lijnsoverleg, hierin zitten de koepelorganisaties van de huisartsen, fysiotherapeuten, tandartsen, verloskundigen, psychologen en apothekers.

Filantropie

Steven van Eijck is voorzitter van de Samenwerkende BrancheorganisatiesFilantropie (SBF). Op 21 juni 2011 hebben minister president Mark Rutte en Steven van Eijck een convenant getekend “ruimte voor geven” voor een structurele samenwerking tussen de regering en de filantropische sector. De SBF is de overkoepelende organisatie van de VFI (goede doelen), FIN (vermogensfondsen), IF (instituut fondsenwerving) en het CIO (de kerken).

Overige huidige (maatschappelijke) functies

Bezoldigd:

Steven van Eijck is columnist bij het algemeen dagblad. In juli 2008 werd Steven van Eijck door Minister Verburg geïnstalleerd in de task force financiering landschap Nederland (vz. dr A.H.G. Rinnooy Kan). Minister van Middelkoop benoemde hem in juni 2010 tot lid van de visitatiecommissie wijkenaanpak (vz drs W.J. Deetman). Minister Kamp vroeg hem (samen met Annemarie Jorritsma en Wim van der Donk) in 2011 een advies uit te brengen over de toekomst van de product- en bedrijfsschappen. Hij is het najaar van 2008 benoemd tot voorzitter van de commissie van beroep van NL kabel en in oktober 2010 voorzitter van de raad van advies van het Nederlands instituut voor het bank-, verzekerings- en effectenbedrijf.

Onbezoldigd:

Steven van Eijck is lid van adviesraden (GIDSnetwerk, alumni adviesraad Erasmus universiteit Rotterdam) en een raad van toezicht (Viae Vitae), tevens is hij ambassadeur van de vereniging cultuurlandschap Nederland. Hij is lid van het bestuur van het belasting- en douane museum in Rotterdam en voorzitter van de grote financiën prijs van het Ministerie van Financiën. Hij adviseert vele maatschappelijke instellingen en organisaties, waarvoor hij tevens publieke optredens verzorgd als spreker of dagvoorzitter.

Steven van Eijck was penningmeester van de Lambertusparochie en bestuurslid van de studentenparochie Catherina van Alexandrië en is in 2003 benoemd tot lid van de raad voor economische aangelegenheden van het bisdom Rotterdam. Kardinaal Simonis benoemde hem per 1 mei 2004 namens de Nederlandse bisschoppenconferentie tot lid van de commissie voor overleg met de overheid. Op 1 november 2008 is Steven van Eijck door Z.H. Em.John Patrick Kardinaal Foley tot ridder geslagen in de pauselijke ridderorde van het heilig graf van Jeruzalem..

De heer mr. P.A.F.W. Elverding (In Memoriam)

Peter Elverding (Nederlands) is afgestudeerd in Nederlands Recht aan de Universiteit van Amsterdam, met Arbeidsrecht en Organisatiekunde als specialisatie. Zijn carriére begon in 1973 in de gezondheidszorg. Tussen 1975 en 1979 was hij in dienst van Akzo Chemie Nederland, onder meer als Hoofd Personeelsdienst te Deventer. Van 1979 tot 1985 vervulde hij enkele functies binnen KBB, onder andere als lid Directie Magazijn De Bijenkorf B.V. Sinds 1985 is hij in dienst van DSM. Hij vervulde diverse directiefuncties, onder andere bij DSM Resins en DSM Research. Voordat hij toetrad tot de Raad van Bestuur in 1995 was hij Directeur Concernstaf Personeel en Organisatie. Van 1999 tot 2007 was Peter Elverding voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM. Commissariaten/nevenfuncties: Voorzitter Raad van Commissarissen BAM Groep N.V., Raad van Commissarissen ING Groep, Voorzitter Raad van Commissarissen Q-Park, Voorzitter Raad van Commissarissen Oostwegel Holding, Lid Raad van Commissarissen SHV en Lid Raad van Commissarissen FrieslandCampina.

De heer ir. H. Folkerts

Henk Folkerts (1954) is adviseur sinds 1995 en vanaf 1998 als partner verbonden aan Rijnconsult. Hij adviseert met name over strategievorming, organisatieontwikkeling, ketenmanagement en innovatie. Hij werkt voornamelijk voor bedrijven, organisaties en overheden die actief zijn in de agrifood sector. Henk heeft veel ervaring met grootschalige en complexe vernieuwings- en samenwerkingsprojecten op bedrijfsniveau, ketenniveau en sectorniveau. Zijn adviesstijl wordt gekenmerkt door een initiërende, praktische, resultaat- en mensgerichte aanpak. Henk heeft Landbouwtechniek gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit te Wageningen en na zijn studie diverse management- en directiefuncties bekleed bij zowel overheid als bedrijfsleven. Door deze verschillende functies en door het grote aantal uitgevoerde opdrachten als adviseur heeft hij een grondige kennis opgebouwd van alle schakels in de keten, van consument tot producent. Met name de laatste jaren heeft hij veel internationale opdrachten uitgevoerd. Hij heeft artikelen en boeken geschreven over automatisering, innovatie, ketenontwikkeling en duurzaam ondernemen.

De heer drs. E. Friese

Lard Friese (1962) studeerde rechten aan de Universiteit van Utrecht. Hij startte zijn carrière in 1986 bij het toenmalige Kammer Luhrman Van Dien & Co – inmiddels PriceWaterhouseCoopers als belasting adviseur. In 1988 vervolgde hij zijn loopbaan bij NOG Verzekeringen (NOG Schade u.a. en NOG Leven u.a.), Amsterdam. Vanaf 1993 werd hij lid van de directie van AEGON Levensverzekering (voorzitter collectieve pensioenen, voorzitter individueel leven, marketing & sales leven en individuele levensverzekeringen en hypotheken). Van 2001 tot 2003 was hij als Senior Vice President verantwoordelijk voor AEGON, in Japan, waarna hij een nieuw avontuur aanging in het buitenland. Dit keer wat dichter bij huis als Senior Vice President and Chief Retailer Services Officer Europe en lid van de European Executive Board voor VNU/ACNielsen in Brussel, België. In 2006 werd Friese Chief Executive Officer & Vice Chairman of the Board of Directors van Ceska Pojistovna (CP, een onderdeel van een joint venture met Generali), te Praag (Tsjechië). CP is een van de grootste aanbieders van verzekeringsproducten in Tsjechië met meer dan 5000 medewerkers. Friese was daarnaast lid van het Executive Committee van Generali PPF Holding (de moeder van CP). Sinds 2008 is Lard Friese CEO van de divisie Intermediair van ING Group verantwoordelijk voor de labels Nationale-Nederlanden, Westland Utrecht en Movir, die alle hun financiële diensten en producten aanbieden via onafhankelijke intermediair agenten in Nederland. Friese is daarnaast lid van het management committee ING Nederland.

De heer prof. dr. P.H.A. Frissen

is decaan en bestuursvoorzitter van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur te ’s-Gravenhage, hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg en lid van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling.

Zijn belangrijkste publicaties zijn De virtuele staat. Politiek, bestuur, technologie: een postmodern verhaal (Academic Service, Schoonhoven 1996; Engelse vertaling in 1999), De Lege Staat (Nieuwezijds, Amsterdam 1999), De Staat. Een Drieluik (De Balie, Amsterdam 2002), De Staat van Verschil. Een Kritiek van de gelijkheid (Van Gennep, Amsterdam 2007; vierde druk in 2010) en Gevaar verplicht. Over de noodzaak van aristocratische politiek (Van Gennep, Amsterdam 2009)

De heer D. Gijsbers

Diederik Gijsbers werkte van 1992 tot 2012 in diverse management functies bij de van Gansewinkel groep. Vanaf 2007 was hij Lid van de Raad van Bestuur en COO verantwoordelijk voor de inzamelactiviteiten in de Benelux. Sinds zijn vertrek bij van Gansewinkel is hij actief als zelfstandig adviseur en commissaris. Hij vervult commissariaten in diverse branches o.a. bij MPR Invest (vlees), GP Groot (brandstoffen, afval en infra) en DMI International BV (Data mining). Daarnaast vervult hij diverse adviesfuncties met name op het gebied van managementondersteuning bij strategie en organisatie. Diederik Gijsbers studeerde Rechten in Tilburg.

De heer drs. H.N. Hagoort

Drs. H.N. (Henk) Hagoort (1965) is sinds 1 september 2016 collegevoorzitter. Hij is verantwoordelijk voor de beleidsterreinen onderzoek, ondernemen en organisatie. Voor het beleidsterrein “organisatie” heeft Henk de volgende onderdelen in portefeuille: huisvesting, personeel, organisatieontwikkeling, communicatie, internationalisering en medezeggenschap. Hij is portefeuillehouder voor de domeinen “Gezondheid en Welzijn”, “Techniek” en “Business, Media en Recht”.

Henk Hagoort studeerde geschiedenis en was van 1 juni 2008 tot 1 september 2016 voorzitter van de Raad van Bestuur van NPO. Van 2000 tot 2008 was hij werkzaam als directeur van de Evangelische Omroep. Binnen deze omroep werkte hij van 1993 tot 2000 als afdelingshoofd informatieve programma’s en was hij lid van het managementteam. Voordat hij bij de EO in dienst kwam, werkte Henk als docent en onderzoeksmedewerker Middeleeuwse Geschiedenis aan de Evangelische Hogeschool en Driestar, en als toegevoegd docent Middeleeuwse Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht.

Nevenfuncties

Toezichthoudende functies

 • Voorzitter van de Raad van Toezicht van Kennisnet
 • Voorzitter van de Raad van Toezicht van Rijksmuseum Muiderslot
 • Lid van de Raad van Toezicht van HIER Klimaatbureau
 • Voorzitter van de Raad van Toezicht van CPS Onderwijsontwikkeling en advies

Overige nevenactiviteiten

 • Lid van de Economic Board regio Zwolle
 • Lid van de bestuurscommissie onderwijs van de Vereniging Hogescholen

Qualitate qua

 • Lid van het bestuur van de Stichting Windesheim Sportaccommodaties
 • Lid van het bestuur van HANS (Huis Algemeen Nut Studenten)
 • Lid van de Zwolse8

De heer drs. H. Heemskerk (In Memoriam)

Opleiding 1962 Gymnasium A, Heemstede. 1962 – 1963 Europese Wetenschappen, Zweeds, Spaans aan het Testimonium Europa Instituut, Maastricht. 1963 – 1965 Philosophisch-Theologische Hochschule Frankfurt-am-Main. Zweedse taal/letteren Wolfgang Goethe Universität, Frankfurt-am-Main. 1965 Philosophicum (kandidaatsfilosofie). 1965 – 1966 Licentiaat filosofie, Université Catholique de Paris, Parijs. 1966 – 1969 Diplom Theologie (doctoraal theologie), Karls Eberhard Universität, Tübingen. Studie macro-economie i.v.m. doctorale scriptie “Eigengesetzlichkeit der Wirtschaft als sozial-ethisches Problem”. 1972 Kandidaats Bedrijfseconomie, Nederlands Economische Hogeschool, Rotterdam. 1972 – 1974 Staatkundig-economische richting tot 2e doctoraal-fase. Werkervaring 1969 – 1972 Fusiebemiddeling / Buitenlandse Acquisitie AMRO Bank. 1972 – 1974 Hoofd Accountmanager AMRO Bank. 1974 – 1975 Area Manager Duitsland, Skandinavië en Verre Oosten AMRO Bank. 1975 – 1976 Vertegenwoordiger AMRO Bank, Tokyo. 1976 – 1978 Hoofd Area Manager Europa. AMRO Bank, Amsterdam. 1978 – 1979 Directeur AMRO Bank, Dubai. 1979 – 1980Regional Manager Europe, AMRO Bank, Amsterdam. 1980 – 1983 Regional Manager Europe Directeur AMRO Bank London, Londen. 1983 – 1987 Directeur Vennootschap. Hoofd International Commercial Banking Division. Hoofd Projectgroep International Concernstrategie. 1988 Directeur Algemene Zaken. Hoofd Fusiesecretariaat AMRO-Generale. 1988 –1991 Directeur Generaal Binnenland, ABN AMRO Nederland. 1991 – 2002 Voorzitter Raad van Bestuur, F. van Lanschot Bankiers N.V. 2003 – heden Voorzitter raad van bestuur Rabobank Nederland. Nevenfuncties Lid Bestuur Stichting Vereniging voor de Effectenhandel. Lid Advisory Council Amsterdam, Institute of Finance. Lid Raad van Commissarissen VADO Beheer B.V. Lid Comité van Aanbeveling AMREF Flying Docters Nederland. Voorzitter bestuur Geld- en Bankmuseum. Lid Raad van Commissarissen Koninklijke Boskalis Westminster N.V. Lid Board of Management van de European Association for Banking and Financial History e.V. (EABH). Lid Comité van Aanbeveling Stichting Passionata (literair blad in Rotterdam). Lid Comité van Aanbeveling Ronald McDonald Kinderfonds. Lid Comité van Aanbeveling Stichting Special Olympics Nederland. Lid Comité van Aanbeveling Museum Catharijneconvent (Utrecht). Lid Raad van Advies en Aanbeveling Leaders for Nature initiative.

De heer C.H.W.M. van den Heijkant

Former-CEO Raet

Cees van den Heijkant is in 2014 afgetreden als CEO van Reat  na negen jaar dienstverband.

Raet heeft onder de leiding van Van den Heijkant deze negen jaar een enorme verandering doorgemaakt van een payrollsoftware-leverancier tot een cloudspeler voor e-HRM en talent managementsoftware. In deze periode heeft Raet zijn marktleiderspositie op het gebied van moderne digitale HR-systemen gerealiseerd met 1,4 miljoen gebruikers binnen de HR-portal Youforce. Daarnaast is Raet met 2,7 miljoen inkomensberekeningen per maand ook op dit gebied de marktleider. De organisatie is in die periode gegroeid van een omzet van €90 miljoen naar €148 miljoen en heeft momenteel 1.000 medewerkers. De onderneming is hiermee klaar voor de volgende stap in groei en internationalisering.

De heer dr. A.B.M. Hoff

Ton Hoff is sinds 1 maart 2003 directievoorzitter van ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland) te Petten. Daarvoor was hij meer dan 25 jaar werkzaam bij Shell. Hij was o.a. werkzaam in R&D (Amsterdam en Houston-USA), in lange termijn strategische planning (Londen), als retail development manager van Shell Nederland Verkoop (Rotterdam), research directeur van Billiton Research (Arnhem), business consultant voor Shell International (Den Haag ) en tot maart 2003 als Manager Environmental Affairs van Shell Nederland. Ton Hoff is getrouwd en heeft twee kinderen.

Mevrouw M. ten Hoonte

Marjolein ten Hoonte is directeur Arbeidsmarkt en MVO bij de Randstad Groep Nederland. Ze analyseert trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en onderhoudt daarvoor nauwe contacten met de politiek, het bedrijfsleven en werkgevers- en werknemersorganisaties. Daarnaast geeft ze regelmatig colleges en is ze onder meer bestuurslid van Champs on Stage, een stageprogramma voor vmbo’ers, en van de Ajax Challenge, een programma om uitvallers een nieuwe opstap te geven.

De heer dr. ir. P.L. Iske

Na zijn promotie in de theoretische natuurkunde werkte Paul Iske vanaf 1989 voor Shell Research waar hij betrokken was bij het realiseren en verbeteren van de relatie met externe onderzoeksinstituten en in kennisoverdracht tussen Onderzoek & technische diensten organisatie en de productieomgeving (raffinaderijen en fabrieken.) Van 1995 tot 1997 was hij directeur en kennisadviseur bij INTEGRAL research Partners waar hij zich richtte op de toepassing van onderzoek & ontwikkeling in niet onderzoeks-omgevingen.

Paul Iske werkt sinds 1997 bij ABNAMRO. Eerder bij ABN AMRO Global Transaction Services (GTS) als Hoofd Kennismanagement. Op dit moment is hij Senior Vice President, Intellectual Capital Development bij ABNAMRO Bank. Hiervoor was Paul Chief Knowledge Officer voor ABN AMRO Wholesale en CKO voor ABN AMRO Corporate Finance en daarvoor Vice President kennis netwerken binnen de ABN AMRO e-Commerce organisatie.

Paul is coordinator van ‘Dialogues’, een onafhankelijk netwerk waarin kennis wordt gedeeld met als missie: ‘Dialogues stimuleert ondernemend denken en gedrag.”

Op free-lance basis is Paul onafhankelijk adviseur op het gebied van Kennis bewust management en ondersteunt organisaties in de ontwikkeling en implementatie van programma’s met kennis als strategische productiefactor. Hij is frequent spreker op internationale conferenties en begeleidt workshops die zich richten op Kennismanagement en Innovatie.

Sinds 2003, is Paul Kennis Coördinator binnen het kennis – en coördinatiecentrum van Good Healthcare Innovation Practice (GHIP) Network in Nederland., een ‘click & brick’ infrastructuur die de ontwikkeling, identificatie en disseminatie van good innovation practices in de gezondheidssector. Sinds 2004, ondersteunt hij het Dutch Network for Clinical Excellence, een alliantie van professionals in de zorg, die zich richten op het verbeteren van de effectiviteit , veiligheid, kwaliteit en efficiency van de gezondheidszorg.

In 1997 werd Paul Iske Visiting Fellow op de Universiteit van Newcastle (UK), met als onderwerp “Interfacing Industry & Academia”. Van 1999-2002, was Paul Visiting Professor voor de technische faculteit van de Universiteit van Newcastle, met als specialisatie “Intellectual Capital”.

Sinds 2002 is Paul lid van de redactie van KM Magazine, een van de leidende internationale journaals voor (toegepast) kennismanagement. Voor de Europese commissie is hij een van de adviseurs voor een aantal kennismanagementprojecten. Hij is aangewezen door de Europese commissie als lid van een international team om richtlijnen en best practices voor kennismanagement te ontwikkelen

De heer drs. C. Keijzer

Conrad Keijzer studeerde technische bedrijfskunde aan de TU Twente. Hij werkte de afgelopen 15 jaar voor Akzo Nobel in diverse functies in Nederland (3 jaar) en het buitenland (12 jaar, Verenigde Staten, Mexico, Spanje en Duitsland.) Conrad was o.a. Market Development Manager, Functional Chemicals (Amersfoort, NL), Marketing & Sales Manager, PP&A (New Brunswick, USA), Plant Manager, Industrial Coatings (Monterrey, Mexico), Business Manager, Car Refinishes (Detroit, USA), SBU Manager, Car Refinishes (Barcelona, Spain) Per 1 mei jl. is Conrad Keijzer benoemd tot Business Unit Manager voor AkzoNobel Packaging Coatings – de jongste ooit binnen Akzo Nobel – waarin hij direct aan de raad van bestuur van Akzo Nobel rapporteert. In deze functie is hij verantwoordelijk voor de wereldwijde business met 950 mensen en een omzet van EURO 450 miljoen. Conrad is de winnaar van de Young Captain Award van 2007. Hij is 40 jaar, getrouwd en heeft twee zoons.

Mevrouw L. Kool

Linda werkt sinds april 2012 als senior onderzoeker bij het Rathenau Instituut. Ze houdt zich bezig met verschillende maatschappelijke vraagstukken op het gebied van Informatie en Communicatietechnologie (ICT) zoals RFID, biometrie, sociale media, behavioural advertising en Ambient Intelligence.

Linda studeerde Sociale Wetenschappelijke Informatica aan de Universiteit van Amsterdam en heeft een Master in European Studies of Society, Science and Technology aan de Universiteit van Maastricht en Oslo. Ook heeft ze een propedeuse Artificiële Intelligentie. Vanaf 2006 werkte ze bij de onderzoeksorganisatie TNO. Daar hield ze zich bezig met de maatschappelijke impact van ICT en in het bijzonder op vraagstukken rondom privacy en ICT innovaties (zoals sociale media en het toekomstig internet) en onderzocht ze hoe nieuwe ICT-diensten privacyvriendelijk kunnen worden vormgegeven.

De heer prof. dr. M.M. Levi

Prof. Dr. Marcel Levi studeerde vanaf 1982 geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 1991 cum laude op het proefschrift ‘Activation and Inhibition of the Fibrinolytic System’. Aan dezelfde universiteit volgde in 1997 zijn specialisatie tot internist en in 2000 zijn benoeming tot hoogleraar Interne Geneeskunde. Hij was hoofd van de afdeling Interne Geneeskunde van het AMC en is vanaf september 2010 voorzitter van de Raad van Bestuur van het AMC en decaan van de faculteit geneeskunde aan de UvA. Prof. Levi bekleedt (en bekleedde) talrijke wetenschappelijke functies, om enkele te noemen: lid (1992) en voorzitter (vanaf 1999) van het Subcommittee DIC of the International Society for Thrombosis and Hemostasis, lid (1998) en voorzitter (vanaf 2000) van de Ned. Ver. voor Trombose en Hemostase, lid van de Nationale Programma Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hij won verscheidene nationale en internationale prijzen zoals de Sanofi Young Researcher Award (1e prijs) van de International Society for Thrombosis and Haemostasis. Prof. Levi is referent c.q. redactielid van verscheidene internationale vaktijdschriften.

De heer J.M.H. van der Loo

Head of European Union Liaison, Shell International

Hans van der Loo is adviseur voor de president van WBCSD (Wereldhandelsraad voor Duurzame Ontwikkeling), lobbying voor verbeterde kaderomstandigheden die eisen dat bedrijven meer duurzaam te werk gaan.

Als bestuurslid van AtomiumCulture, opgericht door de voormalig Franse President Giscard d’Estaing, werkt hij er aan om de positie van Science & Technology te versterken in de ogen van zowel de samenleving als beleidsmakers in het bijzonder.

Eerder werkte hij al 30 jaar voor Shell en woonde in 7 landen, waaronder Japan en de
Filippijnen en werkte hij in meer dan 40 landen over de hele wereld in o.a. marketing, handel, strategie consultancy, financiën, planning, retail netwerk ontwikkeling, veranderingsbeheer en retail innovatie. Eind jaren 90 leidde hij een multidisciplinaire Team dat door het toepassen van FMCG marketing technieken productaanbod ontwikkelde als V-Power, Pura en Optimax. Deze producten zijn in meer dan 60 landen uitgerold.

In 2000 werd hij Senior Regional Adviser voor Europa en Canada en steunde de voorzitters van Shell bedrijven in de regio. In 2004 heeft hij Shell’s European Union Liaison kantoor in Brussel opgericht en ontwikkelde innovatieve benaderingen, zoals multi-stakeholders gezamenlijke voorspraak coalities op het gebied van Biobrandstoffen, CCS en gas als nieuwe manieren van effectieve beïnvloeding. Hij vertegenwoordigde Shell in diverse Industrieverenigingen en was lid van de Advies Ondersteuningsgroep BusinessEurope. Sinds 2004 is hij sherpa naar twee Royal Dutch Shell CEO’s in de European Round Table of Industrialists (ERT) en vertegenwoordigde Shell in diverse ERT Werkgroepen. Van 2003 tot 2009 was hij ook bestuurslid van A/S Norske Shell.

Hans is in 1979 afgestudeerd aan de Nyenrode Universiteit in Nederland en heeft in 1981 een Master Degree in Oxford behaald aan de European School of Management in Parijs, Oxford en Düsseldorf. In 1989 werd hij ingeschreven door Shell in de EU Executive Training Programma in Japan voordat hij een opdracht kreeg in Tokio. Hij heeft senior management cursussen bij INSEAD en IMD gedaan. Voordat hij bij Shell kwam, diende hij als Scientific Support Officer bij het personeelscollege van de Koninklijke Luchtmacht. In de loop van zijn opleiding heeft hij gewerkt in verschillende automobielbedrijven (Duitsland, Frankrijk, Japan), de Foodsector (UK) en als Associate bij McKinsey & Co in Duitsland.

De heer D. Maijtlis

David Majtlis studeerde bedrijfskunde en economie in Eindhoven en Tilburg. Na zijn studie werkte David voor MvKinsey, laatstelijk als associate, o.a. op kantoren in Amsterdam, Madrid en Buenos Aires. Davis werkt sinds 1993 bij Egon Zehnder in 1993 waar hij partner is in de onderneming en lid van Egon Zehnder’s Technologie Praktijk. Hij werkt vooral met internationale klanten actief op het gebied van hoogwaardige technologie. Momenteel werkt hij vanuit het kantoor Amsterdam. Tussen 2000 en 2002 was David werkzaam vanuit het Sillicon Valley (Palo Alto) kantoor van EgonZehnder. David focused zich in zijn werk op de combinatie van executive search en talent management gerelateerde projecten.

Mevrouw M. Morisson

Maggie Morrison is sinds november 2002 algemeen directeur van Cisco Systems Nederland. Morrison is in haar functie verantwoordelijk voor het verder uitbouwen van de (verkoop)activiteiten van Cisco Systems in Nederland. Voordat ze bij Cisco in dienst trad, deed Morrison ruim 10 jaar ervaring op als senior manager in de netwerkbranche bij verschillende bedrijven, zoals 3Com en Cabletron. Het Engelse managementblad ‘Unlimited’ riep Maggie Morrison in 2002 uit tot een van de twintig meest invloedrijke zakenvrouwen in Schotland. Morrison maakt zich naast haar baan sterk voor toegankelijk ICT-onderwijs en gelooft in maatschappelijk ondernemen. Mede door haar inzet is er een Cisco Networking Academy in de achterstandswijken van Glasgow opgezet. Morrison heeft een brede internationale ervaring en spreekt naast Engels ook Frans en Duits. Ze heeft een Masters graad in Frans en Duits van de Universiteit van Aberdeen, Schotland.

De heer R. Nieuwenhoven

Rudi Nieuwenhoven is sedert 1 maart 1998 Directeur Human Resources KPN N.V. In deze functie is de heer Nieuwenhoven verantwoordelijk voor de hoofdlijnen van het sociaal beleid, beloningsbeleid, concern-personeelsregelingen, het afsluiten van de CAO KPN en vaste adviseur van de voorzitter Raad van Bestuur in het overleg met de Centrale Ondernemingsraad. Van Nieuwenhoven trad in dienst bij de PTT in 1970 als stafmedewerker bij het opleidingscentrum Voorlinden te Wassenaar. Hij heeft vervolgens diverse functies bekleed in de personeelssector bij de toenmalige Gelddiensten van PTT (PCGD, RPS), PTT Telecom en op concernniveau als plaatsvervangend hoofddirecteur Personeelszaken. Directeur regio Centrum van PTT Post. Lid Dagelijks Bestuur AWVN; voorzitter Algemeen Bestuur De Baak; lid Dagelijks Bestuur VNO NCW, voorzitter Commissie Pensioenbeleid VNO NCW; voorzitter Pensioenfondsen KPN.

De heer C. van Oostrom

Coen van Oostrom (1970) is in 1995 als bedrijfseconoom afgestudeerd aan de Erasmus universiteit in Rotterdam. Al tijdens zijn studie was Coen actief betrokken bij het ontwikkelen van vastgoedprojecten. Direct na afronding van zijn opleiding trad hij in dienst bij Wilma Groep Internationaal in Antwerpen, waar hij ervaring opdeed bij de vormgeving van grote projecten. In 1997 richtte Coen OVG Projectontwikkeling op. Naast zijn directeurschap bij OVG is Coen actief als Fundraiser voor de War Child Foundation, Young Global Leader van het World Economic Forum, Bestuurslid Stichting Sophia Kinderziekenhuis Fonds en Sponsor van The Millennium Villages in Afrika.

De heer R. Paas

Voorzitter CNV

René Paas is sinds 2005 voorzitter van het CNV. Hij vertegenwoordigt het CNV in polder, politiek en publiek. Hij wil dat het CNV voor veel mensen bijdraagt aan het plezier in hun werk. Soms door werk- en inkomenszekerheid te vergroten. Vaak door mensen een handje te helpen om kansen te benutten en zelf iets aan hun positie te verbeteren. Na het behalen van zijn VWO diploma aan de Christelijke Scholengemeenschap in Emmeloord, studeerde Paas Bestuurswetenschappen en Nederlands Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn studie werkte hij kort op de universiteit en werd vervolgens medewerker bestuurszaken bij de gemeente Roden. Van 1992 tot 1996 werkte Ren? Paas als organisatieadviseur bij BDO Management Consultants. Daar gaf hij strategische adviezen aan overheden, onderwijs- en zorginstellingen. In 1990, nog tijdens zijn studie, werd René Paas lid van de Groningse gemeenteraad voor het CDA. Hij werd in 1994 fractievoorzitter en was in 1998 en 2002 lijsttrekker bij de verkiezingen. In 1996 werd hij wethouder van Groningen. Hij beheerde de portefeuilles stadsbeheer en milieu, volksgezondheid, sport en internationale betrekkingen. Hij bestuurde regionale en nationale samenwerkingsverbanden op het gebied van milieu en gezondheid. Hij leidde een commissie die de Minister van VWS adviseerde over heroïnebehandeling voor zwaar verslaafden. Paas schreef twee keer mee aan het verkiezingsprogramma van het CDA (in 1994 en 2002) Hij was redacteur van Christen Democratische Verkenningen, het tijdschrift van het Wetenschappelijk Instituut. Hij was diaken van de Nieuwe Kerk in Groningen. Hij zingt graag (bij voorkeur Bach) en is voor een roeier verontrustend weinig op het water. Hij is getrouwd met Ruth Peetoom en vader van drie jonge kinderen.

De heer drs. E.M. Robbe

Nederlandse Spoorwegene N.V.

Engelhardt Robbe studeerde Bedrijfseconomie aan de Rijksuniversiteit te Groningen en volgde aansluitend de postdoctorale accountantsopleiding. Na zijn studie, in 1979, trad Robbe in dienst bij Shell waar hij een breed scala aan functies vervulde op met name financieel economisch gebied, zowel op de hoofdkantoren in London en Den Haag en bij diverse binnen- en buitenlandse werkmaatschappijen. Onder andere als financieel directeur voor Shell in het Verenigd Koninkrijk en de Europese exploratie en productie organisatie. In 2007 werd Robbe verantwoordelijk voor de strategische planning van Shell. Gedurende zijn loopbaan heeft hij commissariaten en andere toezichthoudende functies vervuld in commerciële, non-profit en charitatieve organisaties, o.a. als commissaris van de NAM en lid van de raad van toezicht van diverse educatieve instellingen.

Mevrouw mr. Y.M.C.T. van Rooy

Voorzitter College van Bestuur Universiteit van Utrecht

Na het voltooien van haar studie rechten aan de Universiteit van Utrecht, werkte Yvonne van Rooy (52) achtereenvolgens als beleidsmedewerker bij het Nederlands Christelijk werkgeversverbond (NCW), was lid van het Europees Parlement voor het CDA, Staatssecretaris van Economische Zaken, kabinet Lubbers II (1986-1989), lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal voor het CDA (1989-1990) en opnieuw tot 1994 Staatssecretaris van Economische Zaken in het kabinet Lubbers III. Na haar lidmaatschap van de Tweede Kamer der Staten-Generaal werd zij voorzitter College van Bestuur van de Universiteit van Tilburg. Sedert januari 2004 is zij voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Utrecht.

Nevenfuncties:

Voorzitter NACEE (Netherlands America Commission for Educational Exchange)
Lid Raad van Beheer Royal Cosun
Voorzitter van de Jury voor de Zakenvrouw van het jaar
Voorzitter bestuur Stichting tot Bevordering van de Uitvoer
Lid Adviesraad Wetenschap en Technologie (AWT)
Lid Algemeen Bestuur van de Radboudstichting Wetenschappelijk Onderwijsfonds
Lid Bestuur Koning Willem I Stichting
Lid Bestuur Christelijk Sociaal Congres
Lid van de Raad van Advies Deloitte en Touche
Lid bestuur Stichting Camerata Antonio Lucio
Lid Raad van Advies GAK-fonds

De heer drs. B. van Schriek

Bart van Schriek is vice voorzitter van de Raad van Bestuur van Stage Entertainment, het internationale live entertainment bedrijf opgericht door Joop van den Ende in 1999. Zijn belangrijkste verantwoordelijkheden zijn Financiën en International Business Development. Hij werkt bij Stage Entertainment vanaf het eerste begin en is de laatste jaren verantwoordelijk geweest voor de internationale expansie naar Duitsland, Spanje, Rusland, Italië en Frankrijk.

Bart van Schriek studeerde economie aan de Universiteit van Groningen en is Register Accountant (RA.)

In de eerste jaren van zijn carrière bekleedde Bart senior financieel management posities bij Electronic Data Systems (EDS) en Unisource.

Stage Entertainment exploiteert op dit moment negen theaters in Duitsland, drie in Madrid en drie theaters in Nederland. In de herfst van 2004 is het vijftheater complex New World Stages geopend in New York, Manhattan. Nieuwe theaters worden gebouwd in Amsterdam, Munchen en Madrid. Het bedrijf heeft een exclusief partnership met Disney Theatrical Worldwide om The Lion King, Beauty and the Beast en Aida te presenteren in Duitsland, Nederland en andere continentaal Europese landen. In juli 2003 breidde het bedrijf haar theateractiviteiten uit naar Spanje. In april 2004 tekende Stage Entertainment een overeenkomst met Littlestar, het producerende bedrijf achter Mama Mia! om lokale versies van de musical door Europa te presenteren. Eind 2004 startte de activiteiten in Moskou met een succesvol jaar voor Cats en de start van Mama Mia! in de herfst van 2006. In 2005 startte Stage Entertainment op de Franse markt door Theater Mogador in parijs aan te kopen en de lancering van Cabaret in de Folies Bergère voor herfst 2006. Het bedrijf heeft de intentie om in de tweede helft van 2006 te starten op de Italiaanse musical markt.

De heer ir. P.R.J. Smits

Philip R.J. Smits (1950) volgde na zijn HBS-B de ingenieursopleiding Civiele Techniek aan de TU te Delft, naast een parttime student-assistentschap. Nog tijdens zijn studie was hij oprichter/eigenaar van een constructiebureau voor de utiliteitsbouw. Na de Militaire Dienst voltooide hij zijn opleiding met een International en een Finance Programm for Executives op Inseas te Fontainebleau.

Philip Smits werd in 1981 benoemd tot commercieel en marketingdirecteur bij de Consolidates Groep te Gorinchem en vervolgens in 1992 tot directeur bij de handelsorganisatie in hout- en bouwmaterialen Jongeneel te Utrecht. Deze functie verwisselde hij in 1996 voor het lidmaatschap van de Raad van Bestuur (COO) van de Koninklijke IBC, een bouwconcern te Best met een omzet van € 550 miljoen en actief in Nederland en België. Hij was aldaar verantwoordelijk voor strategie, human resources, business development en ICT voor alle Nederlandse activiteiten.

In november 2002 werd hij door het Bestuur van de Coöperatieve Vereniging “Verenigde Bloemenveilingen Aalsmeer (VBA) B.A. benoemd tot voorzitter van de directie. De VBA behartigt de coöperatieve belangen van 3500 leden, heeft een omzet van € 1,5 miljard en telt 1900 personeelsleden. Vanaf 1 februari 2006 trad hij in dienst bij The Greenery als algemeen directeur. The Greenery, eigendom van Coöperatie The Greenery (voorheen VTN), is een afzetorganisatie van groente en fruit met een omzet van ± € 2 miljard en 2500 personeelsleden. In zijn vrije tijd is Philip Smits een verwoed (zee-)zeiler en (marathon) loper. Hij is gehuwd en heeft twee zoons

De heer dr. ir. G.M. van den Top

Directeur natuurbescherming

Dr. Gerhard van den Top is Directeur Natuurbescherming bij het Wereld Natuur Fonds. In die functie is hij eindverantwoordelijk voor het natuurbeschermings programma dat het Wereld Natuur Fonds wereldwijd uitvoert op het gebied van veldprojecten, samenwerking met bedrijven en de ontwikkeling van beleid dat natuurbescherming ondersteunt. Voor hij in dienst trad bij het Wereld Natuur Fonds, in 2000, was hij Universitair Docent Milieukunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. In deze functie promoveerde hij in 1998 op een onderzoek naar de oorzaken van tropische ontbossing in de Filippijnen, waar hij vijf jaar woonde en werkte als coordinator van een internationaal onderzoeksprogramma in de Noordelijke Sierra Madre, een van de laatste grote regenwoudgebieden in de Filippijnen. Al sinds de start van zijn studie tropisch land- en watermanagement aan de Landbouw Universiteit, in 1980, is de heer Van den Top intensief betrokken bij de internationale samenwerking op het gebied van duurzaam gebruik van natuur en natuurlijke hulpbronnen, en werkte hij in dat kader voor langere perioden in onder andere Sri Lanka en in de Senegal Vallei in West Afrika.

De heer T. Verheij

Achtergrondinformatie Teun Verheij
Personalia
Geboren op 3 augustus 1959 te Den Haag Huidige functie
Vanaf 1 april 2001. Algemeen directeur van Albron. Op 1 juli 1989 in dienst getreden als financieel directeur van BRN, een van de rechtsvoorgangers van Albron. Vanaf het begin zijn vooral ook HR, inkoop, logistiek en kwaliteit en aansturing van een businessunit onderdeel geweest van de portefeuille. Vanaf 1997 het moment van oprichting van Albron deze functie ook vervuld tot aan begin 2001. Albron is de autoriteit op het gebied van de catering en horeca in Nederland. In 1997 ontstaan uit een geslaagde fusie tussen BRN en Service One Catering, bedrijven die hun oorsprong vinden in resp. 1889 en 1907. Albron verzorgt de food & beverage binnen bedrijven, onderwijs en zorginstellingen, in Leisure omgeving en verzorgt diverse grote evenementen. In alle gevallen is er sprake van B to B en B to C business. Het eigendom van Albron is in de zogenoemde dode hand wat invloed heeft op de rol van de algemeen directeur. Albron heeft in 2009 een omzet van € 253 mio behaald, met 4000 medewerkers – waarvan 80% vrouwen actief op ca. 1000 locaties in Nederland. Door nieuw gestarte opdrachten werken er inmiddels 5900 medewerkers. De omzet is in 2010 gegroeid tot bijna € 300 mio en zal uitgroeien tot € 350 mio in 2011. Daarmee wint de organisatie fors marktaandeel. Aan het succes van de onderneming liggen heldere strategische keuzes en executie ten grondslag.

Eerdere functies 1982-1983 Direct na de studie in gestart in de conservenindustrie, Nord-West bv en daarbij een faillissement meegemaakt. 1983-1989 werkzaam in de energiesector als fusie coördinator / project secretaris bij de elektriciteitsbedrijven in Noordoost Nederland. Hier de uitdagingen ervaren van het opereren op de grensvlakken van het publieke en private domein en de uitwerking van vergaande regelgeving op privatisering van voormalige overheidstaken.

Nevenfuncties vanuit de functie Bestuurslid van de branchevereniging Veneca. Onderhandelingen over CAO en pensioenvoorzieningen. Lid van de door de minister van VWS ingestelde Stuurgroep Gezond Gewicht. Lid van de begeleidingscommissie JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) Lid van het bestuur van logo Ik Kies Bewust. Lid van de door de minister van LNV ingestelde stuurgroep Verduurzaming Voedsel. Bestuurslid van De Groene Zaak

Nevenfuncties privé en lidmaatschappen Van 2002-2009 vicevoorzitter van de Raad van Toezicht van het IJsselland ziekenhuis te Capelle aan den IJssel. Van 2002-2009 voorzitter van het bestuur van de Stichting Verslavingspreventie te Utrecht Lid adviesraad van STAP (Stichting Alcohol Preventie). In de loop der jaren diverse bestuursfuncties vervuld binnen kerkelijke organisaties PKN en en RKK (Voorzitter bestuur Stichting vrienden van Sint Petrusbanden te Driebergen). Lid CDA (passief)

Opleiding VWO te Vlaardingen, voltooid in 1977 Kandidaats bedrijfseconomie EUR, voltooid in 1980 Doctoraal Bedrijfskunde aan de Interfaculteit te Delft, voltooid in 1982. Bij de internationale managementschool IMD te Lausanne de programma’s ‘Mobilizing People’ en ‘High Performance Leadership’ in resp. 2003 en 2005 januari 2011

De heer prof. dr. P. Verweel (In Memoriam)

Sinds 1 oktober 2007 bekleedt Paul Verweel als hoogleraar de Richard Krajicek ‘endowed chair’ voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap. Lees de gesproken versie van zijn oratie met betrekking tot de Krajicek leerstoel: Oratie Paul Verweel (gesproken versie).

Paul Verweel is geboren in 1951 en getogen in Vlaardingen. Is sporter, leider/coach van een jeugdvoetbalelftal, bestuurder, docent en onderzoeker. Heeft in 1974 de pedagogische academie afgerond. In 1983 afgestudeerd als antropoloog. In 1987 gepromoveerd in de sociale wetenschap. In 2000 benoemd tot bijzonder hoogleraar en in 2003 benoemd tot gewoon hoogleraar met de leeropdracht: bestuur en organisatiewetenschap in het bijzonder organisatie en management van cultuurverschillen en zingeving in organisatie.

De heer dr. H. Vijlbrief

Dr. J.A. Vijlbrief (Hans)

Geboortedatum 17 augustus 1963

Werk

 • 2011 – heden

Thesaurier-generaal, ministerie van Financiën

 • 2010 – 2011

Directeur-generaal Energie, Telecom en Markten, ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

 • 2009 – 2010

Voorzitter van de brede Heroverwegingsgroep “Veiligheid en Terrorisme”

 • 2004 – 2010

Directeur-generaal Economische Politiek, ministerie van Economische Zaken

 • 2001 – 2004

Directeur Algemene Economische Politiek, ministerie van Economische Zaken

 • 2000 – 2010

Bijzonder hoogleraar Economische Politiek aan de Vrije Universiteit te Amsterdam

 • 1999 – 2001

Onderdirecteur Centraal Planbureau

 • 1998 – 2000

Directeur (parttime) van het onderzoekscentrum voor financieel-economisch beleid, Erasmus Universiteit Rotterdam

 • 1997 – 1999

Plaatsvervangend directeur Algemene Economische Politiek, ministerie van Economische Zaken

 • 1992 – 1997

Diverse functies bij het directoraat Algemene Economische Politiek, ministerie van Economische Zaken

Opleiding

 • 1987 – 1992

Doctoraat Economie, afgerond met proefschrift, Vrije Universiteit Amsterdam

 • 1981 – 1987

Algemene Economie, Vrije Universiteit Amsterdam

Zaken

De heer prof. dr. H. Volberda

Prof. dr Henk Volberda is hoogleraar Strategisch Management en Ondernemingsbeleid, voorzitter van de vakgroep Strategie & Omgeving en Pro-decaan van de RSM Erasmus University. Hij is directeur van het Erasmus Strategic Renwal Centre, bestuurslid van het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie en President van de Hay Group Vision Society. Hij promoveerde cum laude aan de Faculteit Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was visiting scholar aan de Wharton School van de University of Pennsylvania en aan de City University Business School, London. Voor zijn onderzoek op het gebied van organisatorische flexibiliteit en strategische verandering ontving hij de NCD studiebeurs, de Erasmus Research Award, de Onderzoeksprijs van de Erasmus Universiteit en de prestigieuze Igor Ansoff Strategic Management Award. Hij adviseerde vele grote Europese ondernemingen en publiceerde in diverse internationale managementbladen waarvoor hij o.a. de ROA publicatieprijs, de SMS McKinsey eervolle vermelding, de Capgemini Strategie Prijs en de SAP Best Strategy Paper Award ontving. Tevens in hij auteur van o.a. het boek De Flexibele Onderneming: Strategieën voor Succesvol Concurreren. In Management Team werd hij genoemd als één van de belangrijkste Nederlandse internationale managementgoeroes.

De heer dr. G. van de Walle

Sales Segment Manager, Philips Innovation Services Januari 2015 – Huidig   Business Development Manager, Philips Innovation Services January 2011 – December 2014   Business Development Manager, Philips Research – MiPlaza 2005 – 2011 Department Head Microsystem Technology, Philips Reseach 1996 – 2005

Mevrouw R.F. Weehuizen

Rifka Weehuizen studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen, het Randolph Macon College in de VS en de Eberhard-Karls Universität Tübingen. In 1996 haalde zij een MA in Theoretische Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Van 1996-1998 werkte zij als beleidsmedewerker bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen op het gebied van onderzoek- en wetenschapsbeleid. Van 1998-2000 was zij projectleider bij de Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) voor een groot verkennings project over de toekomst van arbeid, wat resulteerde in het boek Toekomst@werk.nl, waarin meer dan 20 mensen uit wetenschap, beleid en bedrijfsleven hun visie op de toekomst van arbeid uiteenzetten. Vanaf 2000 werkt zij als onderzoeker bij MERIT, een onderzoeksinstituut van de Universiteit Maastricht gericht op technologie, innovatie en economische ontwikkeling (sinds 2007 is MERIT UNU-MERIT geworden, een samenwerkingsverband van de Universiteit Maastricht met de United Nations University). Zij werkte in onderzoeksprojecten voor de Nederlandse overheid en de Europese Commissie. Daarnaast gaf ze les aan de Faculteit Economie op het gebied van instituties en economie, ethiek en economie, en kennisfilosofie. In juni 2008 verdedigde ze met succes haar proefschrift in de economische wetenschappen, met als onderwerp ‘Mental Capital. The economic significance of mental health’. Vanaf september 2008 werkt ze bij de Adviesraad voor Wetenschap- en Technologiebeleid (AWT) aan een advies over de positie van Nederland in het mondiale kennis- en innovatiesysteem. Daarnaast werkt ze twee dagen per week bij UNU-MERIT aan onderzoek naar de rol van ‘mentaal kapitaal’ in de economie.

De heer dr. H.H.F. Wijffels

Wijffels studeerde economie aan de Katholieke Hogeschool Tilburg, waar hij lid was van het Tilburgs Studenten Corps. Na zijn studie werkte hij bij het Ministerie van Landbouw en Visserij en bij het Nederlands Christelijk Werkgeversverbond waar hij algemeen secretaris was. Vanaf 1981 werkte Wijffels bij Rabobank Nederland; vanaf 1986 tot 1999 als voorzitter van de Hoofddirectie. De Rabobank stelde bij zijn afscheid een naar hem genoemde prijs in, de Herman Wijffels Innovatieprijs.

Na zijn vertrek bij de Rabobank werd Wijffels benoemd tot voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). Ook was hij voorzitter van de Vereniging Natuurmonumenten en van het Stichtingsbestuur van de Universiteit van Tilburg, en vervulde hij enkele commissariaten bij bedrijven en enkele lidmaatschappen van Raden van Toezicht. Wijffels was lid van het Innovatieplatform, en op verzoek van de Vereniging Fondsenwervende Instellingen gaf hij mede gestalte aan een naar hem vernoemde code voor goed bestuur voor goede doelen, die is gepubliceerd in juni 2005.

Na zijn voorzitterschap van de SER werd bij in 2006 benoemd tot bewindvoerder bij de Wereldbank. Hij verliet per 1 november 2008 de Wereldbank en is sinds april 2009 samen met Sylvia Borren co-voorzitter van Worldconnectors, een Nederlandse denktank die zich inzet voor een duurzame, vreedzame en rechtvaardige wereld. Hij nam het voorzitterstokje over van Ruud Lubbers, die sinds 2006 co-voorzitter van de ronde tafel was. Daarnaast is hij sinds 1 juni 2009 als deeltijd-hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ verbonden aan de Universiteit Utrecht. Wijffels wordt door sommigen “de beste premier die Nederland nooit had” genoemd.

De heer ir. R. Willems

De heer Willems was sinds 2003 president-directeur van Shell Nederland B.V. en is op 31 augustus 2007 gepensioneerd. Rein Willems (1945) studeerde in Delft chemische technologie. In 1969 trad hij in dienst van de Koninklijke/Shell Groep. Hij bekleedde tal van functies in de chemiesector van het bedrijf, onder andere in Australië, Groot-Brittannië, Nederland en Brazilië. In 1993 werd hij president van Shell Philippines. Tussen 1998 en 2003 was hij executive vice-president bij Shell Chemicals in Londen en Singapore voor de base chemicals business units and procurement. De heer Willems was gedelegeerd commissaris bij Gasunie Trade & Supply, voorzitter van VNCI, lid van het dagelijks bestuur van VNO-NCW, lid van het Innovatieplatform en voorzitter van de Taskforce Energietransitie. Sinds juni 2007 is hij lid van de Eerste Kamer der Staten Generaal voor het CDA. Tevens is hij voorzitter van het Regieorgaan Chemie.Voorts is hij voorzitter van de Raad van Commissarissen van Kon. Joh. Enschede , lid van de RvC van het FMO en lid van de Raad van Toezicht van de Vrije Universiteit en lid van de Raad van Toezicht van het COA (Centrum voor Opvang Asielzoekers) lid van de RvC van Van Leeuwen Buizen en lid van de Raad van commissarissen van Caldic .

De heer drs. K.P. Zuidhof

Directeur Corporate affairs Orange Nederland

Kevin Zuidhof (1971) studeerde Bedrijfskunde in Nijmegen met als afstudeeronderwerp tructuur in de lerende organisatie. Na zijn studie werkte Kevin bij Austrian Energy & Environment GmbH, (Oostenrijk), Concertgebouw “De Vereeniging” als Onderzoeker en adviseur bij Politieregio’s Noord en Oost Gelderland, Gelderland Midden, en Gelderland Zuid en als projectleider bij Onderzoeksbureau UMC. Van 1997 tot 2000 was Kevin Beleidsadviseur Europese Samenwerking bij het Nederlands Politie Instituut (Hoofdafdeling Internationale Betrekkingen), waarna hij in 2000 Manager Beleidszaken bij het Nederlands Centrum voor Internationale Politiesamenwerking (NCIPS) te Den Haag werd. Sinds maart 2001 is Kevin Zuidhof actief bij Orange Nederland NV, eerst als Public Affairs manager en tot heden als Directeur Corporate affairs. Daarnaast is Kevin sinds 2001 Lid van het bestuur namens Orange Nederland NV van de Vereniging Mobiele Netwerkoperators (MoNet), Den Haag.